пʼятниця, 06 вересня 2019 07:26

"Кличка можуть перепризначити, якщо принесе клятву на вірність Зеленському"

Автор: WWW.ZN.UA
  Мер Києва Віталій Кличко: ”Уряд зробив крок до прямого президентського правління у столиці. Такими діями намагаються позбавити киян права обирати владу”
Мер Києва Віталій Кличко: ”Уряд зробив крок до прямого президентського правління у столиці. Такими діями намагаються позбавити киян права обирати владу”

5 вересня Кабінет міністрів погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Остаточне рішення має прийняти президент Володимир Зеленський. Кличко залишається міським головою Києва й очолює Київраду до наступних виборів у столиці 25 жовтня 2020-го.

Офіс президента домагався звільнення Віталія Кличка з кінця липня. Попередній склад уряду відставку розглядати відмовився.

Прем'єр Олексій Гончарук назвав причиною звільнення зв'язки Кличка з Вадимом Столаром, якого пов'язують із забудовними схемами у столиці.

— Дуже поважаю Кличка, — каже 35-річний Олексій Гончарук. — Я із задоволенням звільнив би не його, а Столара. Але формальної посади в цієї людини немає. У Києві досі існують групи, які надто сильно впливають на діяльність адміністрації. Якщо підсилити Кличка потужним головою адміністрації, менеджером, здатним опиратися групам впливу, це добре відіб'ється на інтересах киян.

Офіційної інформації про своє звільнення Кличко ще не отримав. Обіцяє судитися.

— Це незаконно й недемократично. Уряд зробив крок до прямого президентського правління. Такими діями намагаються позбавити киян права обирати владу, — говорить Віталій Кличко, 48 років. — Мене звільнити можуть тільки жителі міста.

— У цьому рішенні немає протиріч. Президент може зробити подання. Кабмін має право його задовольнити. В Офісі президента посилаються на те, що всі керівники місцевих держадміністрацій після обрання нового президента мають написати заяву про звільнення, — говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років.

— У Києві подвійна ситуація. Закладена Конституцією. Як будь-яке місто, столиця має органи місцевого самоврядування — Київраду і мера. Але як окремий регіон країни має ще й державну адміністрацію. Звідси протиріччя, яке час від часу вибухає. Особливо, коли новий президент хоче підпорядкувати місто собі.

Якщо на посаду керівника міської державної адміністрації призначать іншу людину, виникне двовладдя. Це ненормальна, конфліктна ситуація. Ніхто не знає, як розмежовуватимуть повноваження. Керівник КМДА може претендувати на повний контроль над виконавчою владою в Києві. Тоді мер залишиться головою міськради, але на виконавчу владу впливу не матиме. Протистояння між мером і керівником КМДА не уникнути, якщо це будуть різні люди. Кличка можуть перепризначити, якщо він принесе умовну клятву вірності новому президенту і люди Зеленського будуть в адміністрації. Але він навряд на це піде.

"Це боротьба не за покращення життя киян, а боротьба забудовників на чолі з головою Офісу президента Андрієм Богданом і бізнесменом Андрієм Варвишем за ресурси столиці", — пише політолог 41-річний Віктор Таран у "Фейсбуку".

Зараз ви читаєте новину «"Кличка можуть перепризначити, якщо принесе клятву на вірність Зеленському"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі