четвер, 20 грудня 2007 16:57

"Київський мер Черновецький не уникне відповідальності"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Анатолій Семинога запевняє, що робота Юлії Тимошенко в уряді підніматиме авторитет президента Віктора Ющенка
Анатолій Семинога запевняє, що робота Юлії Тимошенко в уряді підніматиме авторитет президента Віктора Ющенка

Народний депутат від БЮТу Анатолій Семинога, 47 років, зайняв місце Юлії Тимошенко у сесійній залі парламенту після її обрання прем"єром. Він очолює київський штаб блоку. У кабінеті Семиноги — фото Тимошенко часів її першого прем"єрства.

Три скликання поспіль він працював у комітеті фінансів та банківської діяльності. Тепер його розділили на комітет банківської діяльності та комітет митної і податкової політики.

— Я працюватиму в останньому. Його очолить Сергій Терьохін, — говорить Семинога.

Жалкує, що головою не буде Сергій Буряк, який раніше керував цим комітетом. У пресі з"явилася інформація про те, що він очолить Державну податкову адміністрацію.

Чому лідером фракції замість Юлії Тимошенко став Іван Кириленко, а не Олег Білорус, як минулого разу?

— Коли у фракції було 18 чоловік, то не було проблеми справитися. А тепер, коли нас 156 — зовсім інший колектив. Тому Білорус узяв самовідвід. Він претендує на посаду голови  парламентського Комітету закордонних справ. Кириленко на цих виборах був керівником Дніпропетровського штабу БЮТу. Та й досвід величезний у чоловіка. Перше засідання фракції без Тимошенко це показало. Юлії Володимирівни не вистачає, але керівництво сформовано правильно.

2005-го Віктор Ющенко призначив Юлію Тимошенко прем"єром в обмін на  підтримку в президентській кампанії. Чи можливе повторення такої домовленості 2009-го?

— Нині інша ситуація — Верховна Рада формує Кабмін, а не президент. Не думаю, що сьогодні взагалі потрібно говорити про президентську кампанію. Ще надто далеко. Тимошенко — прем"єр. Вона взялася за це у непростий час, коли економічна ситуація небезпечна. Є над чим працювати. Від роботи уряду залежить дуже багато. У тому числі й те, хто буде наступним президентом. Бо працюючи на країну й економіку, Тимошенко працює на імідж президента Віктора Ющенка. Громадяни на наступних виборах запитають, що зробив президент. Тому Юлії Володимирівні треба закачати рукави й виконувати обіцянки, які давав Ющенко і вся "помаранчева" команда. А також обіцянки БЮТу.

Чи зможуть цього разу Юлія Тимошенко та Віктор Ющенко нормально співпрацювати?

— Робота уряду залежить від того, чи знайде прем"єр спільну мову з більшістю в парламенті. А сьогодні ця більшість демократична. Спільна мова президента і прем"єра обов"язково має бути. Сьогодні вони — в одному човні. Немає сенсу його розхитувати. Треба разом гребти.

Юрій Єхануров перед голосуванням щодо прем"єрства відмовився підтримувати Тимошенко. Але вона комусь подзвонила, той поговорив із Єхануровим і він погодився. Це був Віктор Ющенко?

— На це питання може відповісти лише Тимошенко. Юлія Володимирівна сказала щось Єханурову і він пішов спокійно голосувати. Було це перед самим голосуванням. Це нормальний процес. Але в нас у БЮТі такого не буває. Бо ми майже всі однодумці. На жаль, у НУ-НС такого немає. У них повна демократія. Усі партії вважають себе рівними. Тому відбуваються такі непрості дискусії. У Єханурова була певна нервовість під час голосування. У мене теж була. Я переживав, коли почув, що Сподаренко захворів. Бо зрозумів: одне неправильне слово або розгубленість можуть усе провалити.

Тимошенко нікому не пробачає помилок і зрад

Чому частина НУ-НС нині прислухається більше до Тимошенко, ніж до Ющенка?

— Її сьогодні підтримує величезна кількість людей. І "Наша Україна", як й інші політсили, бачить, що БЮТ рухається вперед. Як мінімум вони відчувають симпатії до нашої політичної сили.

Рух вперед — це до двопартійної системи з БЮТом і Партією регіонів?

— Не думаю. БЮТ та Партія регіонів — полярні політичні сили. Мета "регіоналів" — утриматися при владі. Там великий капітал, здобутий нечесними методами. Але з часом люди побачать, що такої партії взагалі немає. Є купка багатих людей, які намагаються зберегти свою власність. Тому якщо буде в нас двопартійна система, то вона буде побудована на базі БЮТу і тої самої "Нашої України". Одна партія буде більш ліберальна, друга — соціал-демократичного напряму.

Семинозі постійно телефонують на мобільний. Він збиває дзвінки.

— Думаю, що саме така система буде в нашій державі. А не Партія регіонів. До ліберальних можна віднести НУ-НС та Блок Литвина, а БЮТ — до соціал-демократів.

Звісно, що в "Регіонів" велика підтримка. Але людей там просто задурили. Вони не мають доступу до інформації. Коли ж зрозуміють, що їм розказують щось не те — електорат "Регіонів" почне танути, як сніг навесні.

Чи буде БЮТ об"єднуватися в одну партію?

— У створенні єдиної партії є сенс. Про це ми говорили ще перед виборами. Але нині є важливіші питання. Як тільки ми з усім розберемося, то обов"язково повернемося до нього.

Тимошенко привела в Кабмін нову команду, але залишився один міністр із уряду Януковича...

— У нас в аграрному секторі багато проблем. Ми казали на фракції, що на цю посаду має прийти представник нашого блоку. Але ж... Я знаю лише, що в "Нашій Україні" були дебати з цього приводу, вони багато дискутували по цій кандидатурі. Було багато претендентів. Але зупинилися на Юрії Мельнику. Ну нічого, попрацюємо — побачимо.

Подейкують, що його кандидатуру лобіював керівник державного управління справами Ігор Тарасюк?

— Я не знаю внутрішніх розкладів у "Нашій Україні". Але не думаю, що Тарасюк міг усю фракцію переконати голосувати за Мельника. Тим більше, він не є їхнім депутатом.

Є партнерські відносини. Ми навіть не обговорювали їхніх кандидатур. Але я думаю, що Мельник спрацюється з Тимошенко. Бо в неї чудове вміння переконувати і досягати поставленої мети. Тому вся команда Кабміну "пахатиме" 28 годин на добу. Їм просто соромно буде працювати менше за прем"єра. Якщо люди думають, що потрапляння в уряд Тимошенко є якоюсь нагородою, то помиляються. Вона нікому не пробачає помилок і зрад. Тим більше небажання працювати.

Чи будуть перевибори мера Києва?

— Звісно. Завдання номер один столичної парторганізації — змінити владу в Києві. Ми хочемо поміняти не лише Черновецького, але й Київраду. Свавілля Черновецького треба зупинити. Думаю, демократична коаліція це зробить.

Якщо нас не підтримають депутати з НУ-НС, то багато претензій сьогодні до київського голови і в Блоку Литвина, і в Партії регіонів. Як би нинішній мер не намагався уникнути відповідальності, йому це не вдасться. Переконаний, що 226 голосів набереться в Раді, щоб проголосувати за перевибори в місті.

До кабінету заходять голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова і депутат фракції Юрій Дмитрук. Обговорюють столичні справи. Меліхова розповідає про дерибан землі. Насамкінець Семинога щось шепоче їй на вухо.

А хто в БЮТі відповідає за дострокові вибори в Києві?

— Я був керівником штабу БЮТу під час виборчої кампанії. Тому знову цим займатимуся. А щодо кандидатури на міського голову, то сьогодні ми це прізвище не оприлюднюємо.

Після інтерв"ю Семинога дарує "ГПУ" набір ручок із символікою БЮТу. Вони зроблені на спецзамовлення компанією "Паркер", що виготовляє дорогі ручки.

1960, 2 березня — Анатолій Семинога народився в селі Самгородок Смілянського району, що на Черкащині
1986 — начальник електростанції комунально-експлуатаційної частини Туркестанського воєнного округу
1994 — директор ТОВ "Куявія"
1998 — директор ТОВ "Марія"
2002 — гендиректор ТОВ "Агро-Рось"
2005 — закінчив Київський національний торговельно-економічний університет
2002, 2006 — народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко
Одружений, має дві доньки та сина

Зараз ви читаєте новину «"Київський мер Черновецький не уникне відповідальності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі