вівторок, 22 квітня 2008 15:51

"Київські вибори спричинені майбутніми президентськими"

  Сергій Рудик: ”За місяць до виборів Черновецький випереджає Кличка на 10 відсотків. То яка тут інтрига?”
Сергій Рудик: ”За місяць до виборів Черновецький випереджає Кличка на 10 відсотків. То яка тут інтрига?”

Заступник київського міського голови і лідер столичної "Пори" Сергій Рудик, 37 років, вважає, що масовий наплив іногородніх заробітчан є добром для Києва.

Головною причиною дострокових виборів у Києві є боротьба за дорогу столичну землю?

— Так, про це говорять найбільше. Та не пересічні люди, а політики — особи зацікавлені. Ті, що особисто не можуть впливати на вирішення земельних питань.

Але не влаштовують же перевиборів рад у містах, що межують із Києвом — а земля там теж дорога. Нема цього і в Криму — уявляєте, скільки може коштувати узбережжя? А столиця стала політичним полігоном. Не лише через землю, а й через майбутні президентські вибори — власне, вони є головною причиною нинішніх дострокових виборів. Фактично посада київського міського голови є четвертою за ієрархією в державі. Завойовник цього плацдарму матиме великі переваги.

Які політичні сили потраплять до Київради і чи буде її майбутній склад таким, що забезпечить стабільну роботу?

— Які б сили туди не потрапили, до закінчення президентських перегонів їй нормально працювати не даватимуть. Утім, думаю, туди пройдуть блок Черновецького і БЮТ, блок Кличка, НУ-НС, "Пора", блок Литвина. Можливо, кілька депутатів від блоку Омельченка.

Чому "Пора" йде на столичні вибори окремо?

— Ми завжди відповідаємо на кинуті виклики. Хоча, звісно, бувають ситуації, коли національно-демократичним силам слід об"єднатися — як-от на останніх виборах до Верховної Ради.

"Пора" асоціюється з Майданом і помаранчевою революцією — чи не слабшають ваші шанси з віддаленням тих подій у часі?

— Ні. Хоча що далі від 2004 року, то складніше набирати відсотки на самій назві. Але ми вже тривалий час реально працюємо. У столиці в нас 10 живих районних організацій, по два-три депутати в кожній райраді. У кожному районі є приймальні, куди кияни можуть звернутися зі своїми проблемами. Сьогодні ми працюємо за принципом "менше прапорів — більше справ". Наприклад, реалізували програму "Ні майданам — так майданчикам": облаштували в місті 14 дитячих майданчиків вартістю 45–48 тисяч гривень кожен. Переконаний, що це вартує зараз більше, ніж 10–15 мітингів,  якими прославилася колись "Пора".

Кого підтримуєте на виборах міського голови?

— Ми вирішили, що не личить "Порі" розриватися між гарними і розумними. Адже міський голова не цар, вирішувати багато що буде Київрада. Ліпше бути шиєю, що крутить головою. До влади має прийти не лідер, а команда на чолі з лідером. І не треба перебільшувати його роль, бо це не дає нічого доброго ні суспільству, ні команді. Показовою є ситуація з блоком "Пора"-ПРП на виборах 2006 року. Прийшовши в міськраду на наших акціях, репутації, гаслах і підтримці, перший номер нашого списку Віталій Кличко заявив: ані "Пора", ані ПРП в назві фракції не потрібні. Має бути особистісний блок Кличка. Звісно, нам це не сподобалося. Сьогодні нам важливіше провести в Київраду 8–10 депутатів, аніж допомагати комусь стати мером. Та й кияни довірятимуть тим, хто працював для них особисто, а не учасникам шоу Савіка Шустера.

У регіоні середня зарплата — тисяча гривень, а в Києві — 3700

Що думаєте про наміри змінити законодавство й провести вибори мера в два тури?

— Ми проти будь-яких змін законодавства під час кампанії. З нами ніхто не працюватиме як із державою і як із політиками, якщо постійно ставитимемо на перше місце доцільність, а не закон. Ініціаторам дострокових київських виборів правильно було б заслухати спочатку звіти комісій, які займалися розслідуванням діяльності столичного міського голови, змінити виборче законодавство. Можливо, запровадити мажоритарну систему й поновити зв"язок виборця й депутата. Чого було поспішати? Все одно ставку роблять на президентські вибори. Тож якби київські відбулися восени, нічого страшного не сталося б. Але хотіли якнайшвидше. Ухвалили в парламенті продиктоване доцільністю незаконне рішення — то хоч грайте вже за правилами, які були на той час. І які, до речі, колись самі ж і приймали. Розмови про другий тур — це міжусобиця політиків, які не змогли домовитися щодо єдиного кандидата.

Інтрига щодо переможця на виборах мера існує?

— За соціологічними опитуваннями Черновецький випереджає Кличка на 10 відсотків. До виборів залишається місяць. То яка тут інтрига? Турчинов має 7 відсотків, ну нехай набере 10–12.

Ви сказали, що Київраді не дадуть нормально працювати до наступних президентських виборів. Це не загрожує підготовці до футбольного чемпіонату Євро-2012?

— Програму з підготовки затвердили ще на початку року. Тому паніку можуть внести, хіба що свідомо блокуючи цей процес. Але за програму проголосували представники своїх політичних сил — один із небагатьох випадків подібної єдності Київради. Думаю, і в наступній раді всім вистачить глузду не використовувати Євро-2012 у політичній боротьбі.

Очевидною проблемою столиці є значна кількість людей з інших регіонів, які приїздять на заробітки. Що робити з цим?

— Заробітчани — це для столиці добре. Бо самі кияни все менше хочуть виконувати некваліфіковану роботу, а з урахуванням підготовки до Євро-2012 її буде більш ніж достатньо. Трудова міграція є нормальною світовою практикою. Але перебування заробітчан у столиці треба зробити таким, щоб вони не відчували себе людьми другого сорту. Нині багато працюють за джентльменськими угодами з роботодавцем. Для міста облік, або ж легалізація, цих людей дасть можливість збирати додаткові податки, а для заробітчан — бути соціально захищеними. Тому завданням сьогодні є створення такої системи, коли підприємець не боявся б показувати, скільки в нього насправді працівників. З другого боку, потрібен міцний контроль над цим із боку держави. У будь-якому разі киянам не треба відмежовуватися від заробітчан. Їхній приїзд — це об"єктивний процес: десь у регіоні середня зарплата — тисяча гривень, а в Києві — 3700. І добре, що людина приїхала сюди заробити, а не вештається вдома вулицею чи займається криміналом.

Зараз ви читаєте новину «"Київські вибори спричинені майбутніми президентськими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі