четвер, 28 травня 2020 00:25

"Київ втягують в американські внутрішні політичні розбірки"

19 травня позафракційний народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали нібито розмови п'ятого президента України Петра Порошенка та ­колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена. На записах навесні ­2016-го говорять про ­реформи й відставку генерального прокурора Віктора Шокіна.

— Реагувати мають правоохоронні органи. Генеральний прокурор України ще вчора зареєструвала кримінальне провадження (про державну зраду і зловживання владою або службовим становищем Петром Порошенком. — ГПУ) за заявою депутата Деркача. Будуть розслідувати, — каже під час пресконференції 20 травня президент Володимир Зеленський, 42 роки.

2018-го Джо Байден, виступаючи в Раді з міжнародних відносин США, сам розповів, як вимагав звільнити Шокіна: "Я сказав, що їду через 6 годин. Якщо генпрокурор не буде звільнений доти, ви не отримуєте грошей. І того сучого сина звільнили".

— Випускник Вищої школи КДБ у Москві (Деркач там вчився. — ГПУ) показав сфабриковані аудіофайли. Але сировину могли добути, зокрема, в офісі чинного президента. СБУ має розслідувати, хто це зробив, — говорить 54-річний Петро Порошенко у відеозверненні.

— Продовжуються російські спроби завдати шкоди колишньому віцепрезиденту США. Проте це лише дірка від бублика, — каже речник Байдена Ендрю Бейтс.

Джозеф Байден — імовірний кандидат від Демократичної партії на президентських виборах у США в листопаді цьогоріч. Раніше оточення теперішнього глави Білого дому Дональда Трампа звинувачувало його у сприянні українській енергетичній компанії "Бурісма". Мовляв, допомагав їй уникнути покарання за незаконну діяльність, вимагаючи звільнити генпрокурора. У раді директорів фірми був син Байдена — Гантер.

Під час телефонної розмови в липні торік Трамп просив Володимира Зеленського поновити перевірку стосовно "Бурісми". Через це американські парламентарії ініціювали розслідування для імпічменту Трампа. У лютому цьогоріч звинувачення остаточно відхилили.

— Злив цих записів — явна провокація Кремля, — говорить директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, 66 років.

— Москва хоче втягнути Київ в американські внутрішні політичні розбірки, поставити на розтяжку між Байденом і Трампом. За таких умов неможливо виграти. Якщо підтримаємо Байдена, а переможе Трамп, остаточно зіпсуємо стосунки з Вашингтоном. Трамп постійно поривався до дружби з Путіним. Тільки Конгрес стримував проросійські прагнення американського лідера. Коли виграє вибори вдруге, цього запобіжника може й не бути. Якщо ж українська влада "поставить" на Трампа, а переможе Байден, теж втратимо допомогу США. Цього й добивається РФ.

— Що більше хаосу в Україні, то краще Росії, — каже експерт-міжнародник Володимир Горбач, 49 років. — Головне питання — як Деркач отримав записи розмов? Раніше стенограму перемовин Трампа та Зеленського оприлюднила офіційно американська сторона. Зараз злив відбувся формально з українського боку. Є два варіанти. Записи Деркач отримав із Вашингтона, що малоймовірно. Незаконні методи передвиборчої боротьби можуть вдарити по самому Трампу. Якщо ж джерелом зливу є українська сторона, наша влада свідомо втручається у вибори США. Скандал знову асоціюватиме Україну з негативом в Америці. Хоч як закінчилася б виборча кампанія, довіри до української держави більше не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Київ втягують в американські внутрішні політичні розбірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі