неділя, 25 березня 2007 16:44

"Кінах завжди був однією з найвразливіших постатей"

  Олексій Голобуцький: ”Кандидатура Яценюка влаштувала всіх, бо це не Огризко. Хоча насправді різниця невелика”
Олексій Голобуцький: ”Кандидатура Яценюка влаштувала всіх, бо це не Огризко. Хоча насправді різниця невелика”

Експерт Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 32 роки, називає обшук у Луценка недалекоглядністю з боку певних осіб у Партії регіонів. Він прогнозує активні виступи опозиції.


Кажуть, що "регіонали" можуть через підкуп нардепів з опозиції створити у Верховній Раді конституційну більшість. Це реально?

— Політична кон"юнктура така, що підкуп навряд чи й знадобиться. У певних груп опозиційних нардепів так чи інакше з"являються свої мотиви до співпраці з Партією регіонів та коаліцією. Це раніше "регіонали" тупо обирали найкоротший, найдорожчий і найменш ефективний шлях. Тепер вони дедалі частіше діють зі складним розрахунком. За мінімальних вкладень цілі досягаються ефективно й надовго.

Навіщо коаліцію перейменували з антикризової на "національної єдності"?

— Це досить непоганий піар-хід, тим паче в очікуванні активних виступів опозиції та соціальних заворушень. А вони точно будуть. Партія регіонів із президентом достатньо нокаутували БЮТ, аби зірвати йому весняну мобілізаційну кампанію. Однак восени, з наближенням опалювального сезону, накопиченням боргів та валом відключень, люди обов"язково вийдуть протестувати.

Заперечення кризи зменшує й номінальну залежність Партії регіонів від початкових партнерів по коаліції — КПУ та СПУ. Гадаю, до них це дійде досить швидко, й партії цілком можуть поновити розмови про кризу. Передусім це стосується комуністів.

Чи варто чекати якихось доленосних для подальшого розвитку політичної ситуації рішень Конституційного суду?

— Він не братиме на себе відповідальності за будь-які радикальні політичні чи владні зміни. Судді ані легітимізуватимуть владну експансію Партії регіонів, ані "відновлюватимуть історичну справедливість" і повертатимуть повноваження президентові. Засоби, аби не робити вирішальних кроків, суд знайде. Наприклад затягуватиме ухвалення того чи іншого рішення.

Луценко зробив максимально можливу рекламу

Наскільки ймовірні дострокові вибори?

— Нині вони нікому не вигідні. Бо якщо відбудуться, то Партія регіонів збільшить своє представництво у владі. Однак це автоматично сконцентрує на ній усю відповідальність. Воно їм треба? Від соціалістів та комуністів це потребуватиме вкладення величезних ресурсів у зовсім не безпрограшну справу. А грошей вони не мають, отож муситимуть брати під якісь зобов"язання в тієї ж Партії регіонів. БЮТ ще не розкрутив свій рейтинг до бажаних обертів. "Наша Україна" в повному розбраті, так про яку передвиборну мобілізацію може йтися? Отже, ситуація залишатиметься  невизначеною десь до жовтня.

За яких умов протистояння опозиції й антикризової коаліції може набути в Україні нецивілізованої форми?

— Лише тоді, коли це буде вигідно "регіоналам". Тобто коли Партію регіонів заженуть у глухий кут. Поки що вона достатньо контролює ситуацію в країні.

Ваша думка щодо ситуації з обшуком у Луценка?

— Це прояв недалекоглядності й емоційності певних осіб з Партії регіонів. Забули вчасно загальмувати. Звичайно, тепер вони ще довго говоритимуть про громадянські свободи, помилки слідчого тощо, та вже запізно — Луценко зробив на цьому собі максимально можливу рекламу.

Як оцінюєте призначення Кінаха та Яценюка?

— Кінах завжди був однією з найвразливіших у "Нашій Україні" фігур. Він не лише представляє структуру, яка просто за логікою має бути представлена у владі, а й сам звик до влади. Звичайно, в цьому він далеко не єдиний у лавах і "Нашої України", і БЮТу. Однак із когось це мало початися, й уже давно. Для Партії регіонів досить вигідний варіант — почати утвердження як не залежної від КПУ та СПУ більшості з альянсу з Кінахом.

А кандидатура Яценюка влаштувала всіх, бо це не Огризко. Хоча насправді різниця невелика. "Регіоналам" та коаліції час було братися за розум та демонструвати чесне виконання домовленостей із президентом. До того ж БЮТ, ігноруючи голосування за Огризка, надто активно взявся за "Нашу Україну". Партії регіонів треба було трохи це пригальмувати. Водночас у процесі призначення нового міністра закордонних справ, до подання Яценюка, "Регіони" продемонстрували все, що хотіли. Настав час зробити наступний крок. Протистояти й надалі було вже не в інтересах партії. Після Огризка вона не заперечувала б проти жодної кандидатури — не стала й проти Яценюка.

Зараз ви читаєте новину «"Кінах завжди був однією з найвразливіших постатей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі