вівторок, 23 вересня 2008 18:01

Капітал "Приватбанку" становить вісім мільярдів гривень

  Олександр Дубілет: ”Попри коливання курсів світових валют гривня зміцнює свої позиції”
Олександр Дубілет: ”Попри коливання курсів світових валют гривня зміцнює свої позиції”

Українські банки не зазнають впливу американської іпотечної кризи, бо їхні ресурси сформовані переважно з коштів населення. Найбільші фінансові установи країни нині задовольняють найсуворіші вимоги банківського нагляду, запевняє голова правління "Приватбанку" Олександр Дубілет, 45 років.

— Наші кореспондентські рахунки відкриті більш ніж у 120 першокласних банках за кордоном, — розповідає він. — Вони переважно орієнтовані на роздріб, тому менш за все постраждали від світової іпотечної кризи. Наприклад, банки Італії, Німеччини, які не вкладали в американську іпотеку.

Великі світові гравці використовують ситуацію для розширення власного бізнесу за рахунок покупки проблемних банків. Тому запевняю, що клієнти "Приватбанку" не зазнають жодних втрат від банкрутства крупних зарубіжних банків.

Наші банки видавали обсяги іпотечного кредитування значно менші, ніж в Америці чи Європі. Тому Україна не повторить їхніх помилок. Зокрема "Приватбанк" посідає шосте-сьоме місце за обсягами позик. Ми свідомо не форсували цей напрямок, — продовжує Олександр Дубілет. — Тому не маємо простроченої заборгованості по житлових кредитах. Наші клієнти серйозно ставляться до виконання своїх зобов"язань.

Після обвалу ринку цінних паперів у Росії тамтешня влада вживає заходів щодо підтримки внутрішнього фінансового ринку. Однак Україні навряд чи варто вдаватися до таких кроків. Бо наші банки значно менше вкладають у акції.

Третю світову кризу наші банки зустрічають із надмірною ліквідністю. Наприклад, "Приватбанк" має в касі та банкоматах понад 3 мільярди гривень залишку. Стільки ж лежить на рахунках у Нацбанку. Ще 1,2 мільярда — на кореспондентських рахунках у першокласних іноземних банках, які не потерпіли від кризи. Капітал "Приватбанку" — 8 мільярдів гривень.

Не варто купувати валюту для зарубіжних поїздок

Нині змінюються умови надання кредитів. Підвищення ставок цілком зрозуміле, — каже Олександр Дубілет. — Банки з іноземним капіталом отримують кошти із зовнішнього ринку. А там відсоткові ставки істотно збільшилися. Водночас "Приватбанк" із осені запроваджує нові, привабливіші кредитні програми для населення. Ми пропонуємо кредитні картки. По них умови кредитування не змінилися. Грейс-період — час, коли клієнт користується кредитними коштами за ставкою 0 процентів — становить 55 днів.

Умови депозитних програм теж змінюються. Відсотки за вкладами зростають. Наприклад, у нас вкладників більшає. Цьогоріч депозитний портфель "Приватбанку" виріс на третину, 5 мільярдів гривень. Депозити підприємств зросли на 2,5 мільярда. Цього достатньо для підтримки програм споживчого кредитування.

Нині на обслуговуванні "Приватбанку" перебуває близько 9 мільйонів громадян. Із них майже два мільйони поклали на депозити свої заощадження. Державний фонд гарантування вкладів забезпечує виплати в сумі 50 тисяч гривень.

Банківські вклади залишаються найнадійнішим способом примноження заощаджень, — переконаний голова правління "Приватбанку". — Попри коливання курсів світових валют гривня зміцнює свої позиції. Приміром, торік на міжбанківському ринку за долар платили 5,05 гривні. Цьогоріч — 5,03 гривні. А відсотки збільшилися. Тому я особисто тримаю заощадження на гривневому вкладі та на нашому новому виді вкладів — мультивалютному.

Не варто купувати валюту і для зарубіжних поїздок, — вважає Олександр Дубілет. — Вигідніше розраховуватися пластиковою карткою. Там усюди — і в транспорті, і в готелях, і в ресторанах — розраховуються кредитками або платіжними картками.

Також заощадження вигідно тримати на вкладах у золоті. "Приватбанк" пропонує для них вигідні умови.

Зараз ви читаєте новину «Капітал "Приватбанку" становить вісім мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі