середа, 14 травня 2008 17:04

Кабмін допомагає конкурентам українських виробників олії

Призупинили виробництво 12 олійно-жирових заводів. Ще сім — на межі закриття. 20 тис. працівників залишилися без роботи.

У такій ситуації опинилася галузь в наслідок втручання столичних чиновників. Це при тому, що вона є найбільшим в АПК поповнювачем бюджету. Запровадження квот на експорт соняшникової олії призвело до затоварення складів переробних підприємств тисячами тонн готової продукції. Обмеження заважають продавати олію на зовнішньому ринку, а внутрішній "проковтнути" такої кількості не може.

Тим часом у Кабміні й надалі не зважають на вимоги переробників дозволити вільний експорт. Урядовці, які мали б відстоювати інтереси вітчизняного виробника, насправді "допомагають" йому позбутися закордонних ринків збуту. Через державне втручання підприємства не мають змоги виконувати зобов"язання перед іноземними партнерами і втрачають завойовані раніше за межами країни позиції. Це грає на руку закордонним конкурентам, які намагаються потіснити продукцію українських підприємств на привабливому західноєвропейському ринку.

Торік до 60 країн її продали 1,9 мільйона тонн

Отож виходить, що український Кабмін є їхнім союзником. Не випадковими є останні міжнародні олійні скандали, фігурантом яких виступає Україна. Вони почастішали напередодні вступу нашої країни до Світової організації торгівлі. Не встиг вщухнути інцидент з нібито виявленою з невідомими домішками олією у Франції, як у західній пресі з"явилися повідомлення: буцімто забруднену нафтопродуктами українську олію вилучають із торгівлі у Швейцарiї. Мовляв, виявленi "стороннi продукти не несуть шкоди здоров"ю", проте "з такими забрудненнями неможливо миритися".

Звістка про наявність нафтопродуктів в українській олії викликала резонанс не лише в Євросоюзі. Міністерство сільського господарства Марокко заявило про відкликання з ринку імпортованої 2008 року української олії для повторної перевірки. Попри те, що раніше її якість визнали належною.

В "Укроліяпромі" це називають кампанією, організованою для витіснення України з міжнародних ринків. Бо ж досі не названо ані постачальників нібито неякісної продукції, ані вказано на конкретні сторонні домішки, які виявлено.

Позиції нашої держави як експортера соняшникової олії досить міцні. Питома вага України у світовому її виробництві — майже 20%. Торік 60 країнам її продали 1,9 млн тонн. Причому жодних нарікань щодо якості не було. Нинішні ж олійні скандали передусім спрямовані на те, щоб змусити Україну експортувати не готову продукцію, а насіння соняшника. Адже якщо сировину переробляють на наших заводах, то це дає додаткові надходження до бюджету, робочі місця. Відповідно, закордону вигідніше купувати насіння соняшника і продукувати з нього олію власними потужностями.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін допомагає конкурентам українських виробників олії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі