вівторок, 15 березня 2011 04:45

Їжа стає модою

Дівчина в кав'ярні за сусіднім столиком замовила каву без кофеїну, із соєвим молоком і замінником цукру. Тобто вже не каву, а її імітацію — з ідентичним кольором, запахом і смаком. Як психіатр Фройд прокоментував би такий вибір?

Вислів "Скажи, що ти їси — і я скажу, хто ти" давно не означає споживання збалансованих і корисних харчів. Список продуктів, з яким ви йдете на ринок чи до супермакету — це справжнє резюме з супровідним листом, що розповідають про ваші особистість, цінності та здібності. Скажімо, оскароносна актриса Наталі Портман регулярно нагадує про своє суворе вегетаріанство. Вона не їсть м'яса, риби, молочних продуктів і навіть ігнорує шкіряний одяг — бо виступає за збереження тварин. Натомість її колега по акторському ремеслу Анджеліна Джолі якось зізналася, що любить поласувати павуками. Між таких рядків читаєш про людину значно більше.

Останні кілька років економічно нестабільні. У Сполучених Штатах стало популярним готувати вдома. Продаж куховарських книжок щороку збільшується на 5 процентів. Щомісяця понад 70 мільйонів людей заходять на сайти в інтернеті, де пропонують рецепти приготування страв. Знамениті кухарі, які ведуть телешоу з куховарства, користуються не меншою популярністю, ніж модельєри. Армані від кухні не менш престижний за справжнього Армані.

Їжа має таку ж символіку життєвого стилю, як і коштовності, адреса проживання чи марка машини. Якось мене запросили на вечірку в нічному клубі. Часу на те, щоб уточнити стиль заходу і дрес-код, не було. Я швидко переглянула веб-сторінку клубу, наткнулася на напис "Тимчасово на реконструкції". Працював лише розділ "Меню". Вибір у нічному клубі був невеликий: пропонували лише пиво, картоплю-фрі та смажені курячі крильця. Чи треба пояснювати, який одяг найкраще пасує до таких закусок? Старі джинси і невибаглива майка! І я не помилилася.

Їжа стає модою. Протягом останніх 10 років у Нью-Йорку надзвичайно популярні суші. Та й будь-які французькі страви тут ніколи не сходили з кулінарного подіуму. І не дешевшали. Їжа перетворюється на форму самовираження, як пара черевичок від Крістіана Лубутена чи штани-кльош. Та хоч би як вихваляли смакові якості равликів чи сирих креветок, свіжа і вміло підсмажена відбивна — така ж класика життя, як і маленька чорна сукня.

Зараз ви читаєте новину «Їжа стає модою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі