вівторок, 08 квітня 2008 15:02

Інфляцію підганяють негативні прогнози

У психології є феномен під назвою "ефект Пігмаліона" — коли вже сформовані очікування змушують людину чинити так, аби вони зрештою перетворилися на дійсність. Так само і з нинішнім подорожчанням.

Люди сприймають негативні інфляційні прогнози, починають більше витрачати та менше заощаджувати — виникає додатковий попит, викривляється співвідношення між ним та пропозицією товарів і послуг. Й інфляція справді зростає. За підрахунками експертів, усе це може додати до "інфляційної скарбнички" 2008 року майже 2%.

Саме з такої точки зору варто розглядати останні тривожні передбачення Світового банку. Він змінив прогноз річної інфляції в Україні з 13,8%  до 17,2%. Підливають масла у вогонь і часто необдумані заяви окремих політиків та посадовців.

Справді, інфляція за березень була суттєвою — 3,8%. Дорожчали цукор, м"ясо, макарони. Однак варто також розуміти, що ситуація є дещо кращою, ніж це показують цифри Держкомстату. Адже зазвичай замірювання цін відбувається в середині місяця, і тому тенденції останніх днів березня не потрапили в статистику. Наприклад, згідно з нею, олія цього місяця подорожчала на 10,6%. Але з 25 березня усі потужні виробники й постачальники такої продукції домовилися з урядом і знизили ціну на 15%.

Усі потужні виробники й постачальники олії знизили ціну на 15 відсотків

Так само з бензином. Іде посівна — зростає попит на пальне. До того ж протягом березня зафіксували рекордні світові ціни на нафту. Також є підозра, що на ринку мали місце й антиконкурентні, спекулятивні дії окремих компаній. Усе це призвело до того, що за місяць пальне подорожчало на 8,2% і часом сягало 6 грн за літр. Утім, наприкінці місяця бензин можна було знайти і за 5,6 грн. Одна з імовірних причин зниження — домовленості уряду з нафтотрейдерами щодо нової формули ціни.

Зменшуються ціни й на два важливі соціальні продукти. Уперше за дев"ять місяців подешевшало молоко, а також яйця — на 5,8%. Суттєво загальмувалося подорожчання сирів, масла, риби й овочів, зокрема картоплі.

Звичайно, найближчим часом деякі товари можуть подорожчати — цукор, м"ясо, пальне. Тим паче, що інфляція впевнено крокує й іншими сусідніми країнами. У Росії, наприклад, темпи росту цін на продукти харчування за перші два місяці 2008 року збільшилися вдвічі. Зростання світових цін на продовольчі товари Світовий банк цілком справедливо назвав однією з причин березневої інфляції в Україні.

Водночас є фактори, які гальмуватимуть подорожчання. Найближчим часом посиляться сезонні тенденції зменшення цін на фрукти й овочі. Як і рекомендує Світовий банк, уряд відмовляється збільшувати видаткову частину державного бюджету. Наприкінці березня почалося обмеження торговельних надбавок у роздрібному продажу. Зокрема Кабмін уже домовився щодо обмеження до 10% торговельних надбавок на соціальні товари у великих мережах супермаркетів.

Зараз ви читаєте новину «Інфляцію підганяють негативні прогнози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі