понеділок, 28 липня 2008 17:09

Інфляція зменшується

  Джерела: Держкомстат, Федеральна служба держстатистики РФ, Євростат, Бюро трудової статистики США та ін.
Джерела: Держкомстат, Федеральна служба держстатистики РФ, Євростат, Бюро трудової статистики США та ін.

Уперше за останні півтора року Україна починає позбавлятися звання найбільш інфляційної країни регіону. У червні інфляція становила 0,8% і була меншою, ніж у Білорусі, Казахстані й навіть у США. Уже другий місяць поспіль вона у нас нижча, ніж у Росії.

Відстаємо ми від Європи. Середній показник по Євросоюзу в червні виявився удвічі кращим за український — 0,4%. Тим не менш, у перший місяць літа інфляція в Україні була нижчою, ніж, скажімо, у Словенії — 0,9% — і лише на 0,1% вищою, ніж в Естонії, Латвії, Великій Британії та Бельгії.

А от наш річний показник інфляції в 6,8 разів більший за середньоєвропейський. Утім, уперше за останні 17 місяців ця цифра зменшилася. Якщо за рік, від травня 2007-го до травня 2008-го, було 31,1%, то до червня — вже 29,3%. У Євросоюзі навпаки — у 21 із 27 країн річна інфляція в червні прискорилася.

Загалом подорожчання в ЄС відбувається значно повільніше не лише порівняно з Україною, а й у СНД в цілому. Справа в тому, що нині у світі інфляцію "розганяють" передусім дві основні групи товарів — паливо і продукти харчування. Щодо палива, то українська економіка менш енергоефективна за європейську. Утім, як і більшість пострадянських економік. Для виробництва аналогічного продукту в нас витрачають енергоносіїв приблизно в шість-сім разів більше, ніж у Євросоюзі. Там іще з часів нафтової кризи 1973–1974 років активно підвищують енергетичну заощадливість.

Із продуктами харчування проблема полягає в тому, що пострадянське населення суттєво бідніше за європейське. Тому більшу частину своїх витрат люди спрямовують на продукти харчування. За даними Держкомстату, середньостатистичний українець витрачає на харчі й безалкогольні напої 53,1% своїх видатків, тоді як середньостатистичний громадянин ЄС — майже 15–20%. Відповідно, загальносвітова тенденція подорожчання харчів створює більшу інфляцію в Україні, ніж у Євросоюзі.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція зменшується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі