вівторок, 09 грудня 2008 18:24

Імпортні яйця можуть витіснити українські

На вітчизняних підприємствах із промислового продукування курячих яєць прогнозують незабаром суттєве зменшення виробництва цього продукту та зростання імпорту. І справа не лише в економічній кризі, яка знищує цілі галузі. У переліку товарів курячі яйця зазначені серед продуктів першої необхідності.

Тому майже повсюдно держцінінспекції відмовляються розглядати питання щодо їх здорожчання. Водночас витрати таких підприємств щодня зростають. Споживачеві добре, але самі виробники скаржаться, що не можуть продавати продукцію за справедливими цінами й, у підсумку, нормально забезпечувати свою діяльність. Річна рентабельність у 2008 році прогнозується на рівні мінус 9,5%. А задля стабільної роботи підприємств середній показник має становити 10–15%.

Уже нині на межі закриття перебувають чотири підприємства у Вінницькій області. Їх банкрутство призведе до звільнення понад тисячі працівників. Схожа ситуація в Чернігівській, Сумській, Черкаській областях. Це при тому, стверджують в асоціації "Птахопром України", що виробники реалізують свою продукцію за мінімально можливою в нинішній ситуації відпускною ціною в 6 грн за десяток. Але нагрівають руки посередники. У магазинах той самий десяток продають за ціною 9–13 грн.

За півтора року галузь може повернутися на рівень 2000-го

У результаті споживання цих продуктів першої необхідності в Україні зменшується. Нині кожен українець у середньому щороку з"їдає 252 яйця, тоді як розрахована дієтологами раціональна норма — 290. При цьому в економічно розвинених європейських країнах ця цифра становить 320–350 яєць.

Із 2000 року промислове виробництво яєць в Україні зросло із 2,8 млрд штук до 8 млрд. Але за теперішніх темпів скорочення поголів"я птиці на відсоток у місяць, десь за півтора року галузь може повернутися на рівень 2000-го. До того ж членство України в Світовій організації торгівлі сприяє імпорту яєць, отож українських виробників можуть просто витіснити із вітчизняного ринку.

Вони кажуть, що порятунком може стати зокрема бюджетна дотація — щонайменше 50 коп. на десяток яєць. Проте ні Кабмін, ні Верховна Рада на такі пропозиції не реагують. Натомість державними дотаціями часто "рятують" прибутковий бізнес. Приміром, бройлерне птахівництво: там підприємства зазвичай мають чи не стовідсоткову рентабельність, ще й отримують дотацію на виробництво м"яса птиці — гривню на кілограм живої ваги.

Зараз ви читаєте новину «Імпортні яйця можуть витіснити українські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі