четвер, 26 лютого 2009 19:09

"Імпорт подорожчає на 15 відсотків"

20 лютого президент України Віктор Ющенко підписав закон про запровадження додаткового 13-відсоткового мита на ряд імпортних товарів.

Зокрема на морожену яловичину, свіжу, охолоджену й морожену свинину, м"ясні субпродукти та сало, сосиски, ковбаси, м"ясні консерви, готову і консервовану рибу, ікру, вина, лікери, вермути, міцні спиртні напої, етиловий спирт. До переліку ввійшли також килими, трикотажне полотно, одяг, білизна, взуття, капелюхи, печі, опалювальні котли, легкові й вантажні автомобілі, автобуси, кухонні плити, газові колонки, насоси, вентилятори та витяжки, холодильники й морозильники, електричні водонагрівачі, побутові електромашини. Термін дії митної надбавки — шість місяців. Усі додаткові кошти буде спрямовано до стабілізаційного фонду.

Старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE-Україна" Володимир Дубровський, 46 років, вважає закон цілковитим економічним безглуздям.

— Цей закон має на меті поліпшення стану платіжного балансу України у зв"язку зі світовою фінансовою кризою, — пояснює свою думку експерт. — Але через зростання курсу долара в останні два місяці наш торговельний баланс і так був позитивним. Це захистило вітчизняного товаровиробника і на внутрішньому, і на зовнішньому ринку. Завищений курс гривні у попередні роки був для реального сектора економіки невигідним. Бо робив наш експорт менш конкурентоздатним, а імпорт — навпаки конкурентнішим на нашому ринку. Крім того, велику частку імпортних товарів люди купували у кредит. Нині разом припинилося і споживче кредитування, і знизився курс гривні. Отож ці два фактори призвели до того, що імпорт і без додаткового мита придушено. Тому в ухваленні такого закону немає жодної потреби.

Яким може бути ціновий ефект від нового мита?

— Вартість імпортних товарів тривалого вжитку зросте принаймні на 15 відсотків. Запровадження додаткового мита на морожене м"ясо ударить передовсім по найбідніших громадянах. А виграють ті, хто монополізував ринки, скуповує в селян продукти задешево і продає задорого.

Чи наповниться від нового мита стабілізаційний фонд?

— Запровадження закону означатиме, що Україна оголошує торговельну війну всьому світу. У відповідь наш експорт, який тільки-но почав відновлюватися, викинуть з усіх ринків. А надходження до стабфонду, навпаки, зменшаться. Бо при зростанні цін люди відкладатимуть придбання побутової техніки чи автомобілів до кращих часів. Відповідно, попит на імпорт впаде, його менше завозитимуть. Або везтимуть в обхід митниці, що тільки підніме розмір хабарів митникам.

Цей закон когось дуже збагатить, а надходження до бюджету впадуть. Стабілізаційний фонд слід створювати при економічному зростанні, а не під час кризи, коли й так бракує коштів на соціальні програми.

Зараз ви читаєте новину «"Імпорт подорожчає на 15 відсотків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі