вівторок, 04 вересня 2007 18:32

Імовірність зриву виборів невелика

Учора зникла головна політична інтрига останніх тижнів — коаліція таки відкрила чергову сесію Верховної Ради п"ятого скликання.

Президент Віктор Ющенко виступив напередодні з телезверненням, в якому звинуватив коаліцію в авантюризмі й провокаціях. "Згідно з Конституцією, Верховна Рада України п"ятого скликання є неповноважною. Будь-яке рішення такої Ради є нелегітимним, воно не має жодної практичної сили та жодного політичного ефекту", — заявив глава держави.

Проте сумніви у можливості проведення вчорашнього засідання виникали не стільки через позицію президента, скільки через розбіжності щодо цього всередині коаліції. Та все ж "регіонали", комуністи й соціалісти змогли знайти певний спільний інтерес.

— Він полягає в тому, щоб робити принаймні видимість функціонування Верховної Ради, — коментує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років.—  Збиратися, оголошувати якісь заяви до 30 вересня та після виборів, доки не сформують новий склад парламенту. Адже можливі різні післявиборчі ексцеси, оскарження результатів,  непрогнозовані дії політичних сил. Тому коаліція вирішила, що, про всяк випадок, Верховна Рада має бути в стані готовності.

Крім цього, політолог бачить і партійні інтереси. Для соціалістів це насамперед зрив виборів. Хоча такий сценарій невигідний комуністам, які почали вже почуватися монополістами лівого руху в Україні.

— Партія регіонів ще не визначила свою лінію поведінки, — каже Вадим Карасьов. — Поки що вони мають намір ухвалити рішення про скасування депутатської недоторканності й тим самим вибити основний козир своїх опонентів. Але якщо соціологія засвідчуватиме проблеми з рейтингом "регіоналів", то там може взяти гору група "яструбів", що виступала проти дострокових виборів. І тоді Партія регіонів може стати союзником соціалістів.

Як би там не було, учора політичний градус в країні суттєво підскочив. І питання в тому, чи започаткує учорашнє засідання процеси, що призведуть врешті до зриву виборів.

Голова Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, 53 роки, вважає це теоретично можливим.

— Їм треба вирішити питання 35–40 народних депутатів, щоб у залі їх було 300, — каже про коаліцію. — Це можна спробувати зробити через суди, оскільки обнулення ЦВК списків "Нашої України" не було бездоганним. Або ж певні нардепи з опозиції можуть заявити, що написали заяви про складання повноважень під тиском і захочуть поновитися. Тобто правові підстави відновлення легітимності Верховної Ради п"ятого скликання ще не вичерпані.

На думку політолога, все залежатиме  від позиції лідерів Партії регіонів — Віктора Януковича та Рината Ахметова. Водночас він прогнозує, що війни — а саме цим стане зрив виборів — не буде.

— Це спроба виторгувати поступки в Ющенка, — говорить він про відкриття сесії парламенту. — Найшвидше вона закінчиться нічим, і вибори відбудуться.

Зараз ви читаєте новину «Імовірність зриву виборів невелика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі