понеділок, 16 липня 2007 15:37

"Хрен с нею" від Мороза

Графоманство — це коли людина поетичного таланту не має, але вірші таки пише. Як от Олександр Мороз. В одному з останніх інтерв"ю він видав черговий зразок своєї невмирущої творчості.

Мороз розповів, як летів колись до Лісабона на засідання Соцінтерну. "Поруч зі мною сиділа шведка і, судячи з літератури, яку вона читала англійською мовою і робила замітки, теж явно на Соцінтерн... А я англійської не знаю, — каже він. — Написав жартівливий вірш для В. Шпарко, попутника, там є рядок: "... и легкокрылый самолет (где незнакомка на английском записки умные ведет) летит, минуя Пиренеи. С соседкой буду незнаком... И хрен, как говорится, с нею. И хрен с английским языком".

Партійно-номенклатурне жлобство залишається його суттю

Ці рядки красномовно говорять самі за себе. Точніше — за Мороза. І справа ж не лише в примітивності, нехай і називати це жартівливістю. Своїм "хрен с нею" голова Соціалістичної партії й особа чоловічої статі Мороз вульгарно висловлює неповагу до незнаної ним жінки — до речі, його ідеологічної соратниці, — яка навряд чи таке ставлення заслужила. Принаймні з боку Мороза вже точно. Втім, одна справа, якби спікер написав того недолугого віршика, передав би його "попутнику Шпаркові" й на цьому усе б скінчилося — між чоловіками можуть бути різні розмови. Але ж спікер додумався оприлюднити свій витвір у газеті, винести його на розсуд тисяч людей. Хизуючись, треба розуміти, своєю неабиякою дотепністю.

Та це цілком природно. Партійно-номенклатурне жлобство, на якому виріс і сформувався політик Мороз, залишається його суттю й донині. Джентльмена вимагати зайве. До того ж радянська пропаганда завжди виховувала агресію до привабливих, але недосяжних здобутків західного світу. Так і тут. Схоже, спікера підсвідомо гнітило, що його сусідка-шведка вільно читає англійською, тим часом як сам "сучасний" державний діяч Мороз може дивитися на те чтиво як відоме парнокопитне на нові ворота. До речі, в постсоціалістичних країнах на захід від України навіть колишні партноменклатурники, які залишилися при владі, успішно освоїли англійську. Взяти того ж Александра Кваснєвського. Звісно, Мороз у нас далеко не єдиний "без"язикий" — проте інші у віршиках про цю свою ущербність не пишуть.

За останніми соціологічними замірами, рейтинг Соцпартії Олександра Мороза — 1,3%. З усіх політичних лідерів баланс довіри-недовіри цього політика погіршився за останні півтора року найбільше — на 28%. Швидше за все, після вересневих дострокових виборів у зірки вітчизняного графоманства буде вдосталь часу на написання нових шедеврів. Можливо, варто очікувати чогось на кшталт "Хрен с ним, любимым креслом спикерским" абощо. А може, Мороз той вільний час використає для вивчення англійської мови. Принаймні на один привід для примітивного римування стане менше.

Зараз ви читаєте новину «"Хрен с нею" від Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі