пʼятниця, 15 липня 2016 05:05

"Холодницький — "на гачку". Він вимагав 200 тисяч доларів хабара"

Військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик розповів про блокування розслідування справи олігарха Сергія Курченка в інтерв'ю виданню "Обозре­ватель" 29 червня. Наступного дня за Кулика взялося Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Звинувачують у тому, що його витрати перевищують доходи.

— З моменту останнього інтерв'ю у мене провели обшуки, висунули підозру в незаконному збагаченні та подали до суду клопотання про відсторонення мене від посади й цілодобовий домашній арешт, — каже Костянтин Кулик в інтерв'ю "Обозревателю" 11 липня.

— Слідство НАБУ і САПУ провели вкрай непрофесійно і з поспіхом. Це свідчить про замовлення. Робилося все паралельно з моїми процесуальними діями у справі Курченка-Януковича. Обшуки відбувалися перед засіданням в Апеляційному суді по спробі змінити запобіжний захід першому заарештованому — Сухомлину (11 червня затримали екс-главу аукціонного комітету з продажу нафти й скрапленого газу Олександра Сухомлина. Його звинувачують у тому, що у 2010–2014 роках у змові з Януковичем, Азаровим та Курченком незаконно заволодів газом на 2 млрд грн. — ГПУ).

Клопотання про моє відсторонення від посади й домашній арешт вручали в Апеляційному суді — за 5 хвилин до засідання по апеляції Олександра Кацуби (колишній заступник голови НАК "Нафтогаз України", проходить у справі Курченка. — ГПУ). Цей цирк був потрібен, аби домогтися мого відводу. Але арешт Кацуби і заставу в 450 мільйонів гривень ми відстояли.

НАБУ дуже хотіло провести процес (щодо відсторонення Кулика від посади. — ГПУ) у підконтрольному їм суді. Ми з адвокатом заявили два відводи судді і не дали можливості провести процес швидко й тихо. Я розповів судді про порушення й помилки у справі. Того дня він не зміг би прийняти рішення про відсторонення мене від посади.

Зрештою вас усунули (13 липня Апеляційний суд Києва поновив Кулика на посаді. – ГПУ). Тепер можете сказати, хто гальмував "справу Курченка" в Генеральній прокуратурі?

— Дозвіл на обшуки у моїй справі дали 22 червня. Напередодні я знайшов у Харкові оригінали тендерної документації Чорноморнафтогазу, які вважали загубленими. Одразу ж про це оголосив. Один із пакетів документів стосувався закупівлі бурових вишок на 99 мільйонів гривень із завищенням ціни на 40–70 відсот­ків. Учасником угоди була компанія "Арцингер".

Це було за Януковича?

— Так. Чорноморнафтогаз працював із чотирма-п'ятьма фіктивними компаніями Курченка. Ці "прокладки" завищували ціну й перемагали, а реальні фірми здійснювали поставки фірмам Курченка. За прямих контрактів Чорноморнафтогаз заощадив би половину суми. А так із 99 мільйонів до 50 осіли в кишенях угруповання Януковича-Курченка. Зокрема — і в "Арцингері".

Нещодавно колеги з австрійської прокуратури повідомили, що розслідували легалізацію Курченком, Азаровим та іншими грошей в Євросоюзі. Отримали свідчення, встановили схеми руху активів, джерела фінансування й наклали арешти. Зокрема, з'ясували — "Арцингер" до Майдану співпрацював з юристами Курченка. Через компанію виводили гроші в офшори і Європу.

Дивовижно, як про це не знала Генпрокуратура. З розслідуванням австрійців ніхто не ознайомився. Мені знадобився всього тиждень, аби про це довідатися.

На той час в "Арцингері" працював Віталій Касько?

— Абсолютно вірно. А після Майдану він став заступником генпрокурора саме за міжнародними напрямками. За два роки жодної копійки зарубіжних активів Курченка-Януковича не повернули в Україну. Куди пішли "відкати" із цих грошей? З активами й людьми, яким вони належать, попрацювали. У цьому не сумніваюся. Залишилося довести. Моя помилка в тому, що вів розслідування закрито, а не публічно. Тому мене зняли.

Тепер ви дієте публічно, однак від справи відсторонені.

— Опоненти відреагували швидко. "Наїзд" на мене пов'язую із виконанням їхнього замовлення керівниками Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — Артемом Ситником і Назаром Холодницьким.

Маю зробити ще одну заяву — про роль екс-заступників генпрокурора Віталія Каська й Давіда Сакварелідзе у справі проти мене. Холодницький — "на гачку". У свій час він попався на хабарі. В СІЗО перебував колишній депутат кримського парламенту Василь Ганиш. Він голосував за незаконний референдум про відокремлення півострова. Холодницький тоді був першим заступником прокурора Криму. Вимагав 200 тисяч доларів у Ганиша. Порушили кримінальне провадження. За Холодницького заступилися Касько й Сакварелідзе. У підсумку він очолив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Де зараз ця справа — не зрозуміло. З цього приводу сьогодні подаю рапорт генпрокурору Юрієві Луценку. Сліди мали залишитися.

Яка тут роль Артема Ситника?

— Вона мені не до кінця зрозуміла. Але його заступник Гізо Углава пов'язаний із Сакварелідзе.

Ще одне. Розслідування журналістів свідчать — САП, НАБУ і певні судді отримують "грошову винагороду" від Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. Наприклад, за "консультації".

Я за власною ініціативою пройшов поліграф (детектор брехні. — ГПУ). Висновки — хабарів не брав, нерухомість не купував. Я звинувачую Ситника й Холодницького у страшному злочині проти довіри народу України. Вони готові на поліграфі довести, що не займаються проти мене замовною справою? На ній вони "зламають" шиї, але що найгірше — підірвуть авторитет антикорупційних органів.

То хто ж стоїть за цієї справою?

— Я бачу явне замовлення НАБУ і САП. Їм дали команду або гроші.

Питання — чиї люди сидять у цих антикорупційних структурах? Чиї інтереси представляють? Їх перевіряли такі, як Шабунін. Шахрайські дії останнього журналіст Володимир Бойко зараз намагається розкрити, а Артем Ситник — загасити. Проведення конкурсу — це сплановане шулерство.

Та й чи немає в НАБУ і САП представників іноземних спецслужб? Вони мають доступ до документів під грифом "таємно". Тепер хочуть свою "прослушку". Тут нема загроз національній безпеці?

(інтерв'ю надруковано зі скороченнями)

Зараз ви читаєте новину «"Холодницький — "на гачку". Він вимагав 200 тисяч доларів хабара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі