вівторок, 30 вересня 2008 15:43

"Хабарництво зростає, бо воно всім вигідне"

  Ірина Бєкєшкіна: ”Показово, як намагалися закрити справу Сергія Калиновського”
Ірина Бєкєшкіна: ”Показово, як намагалися закрити справу Сергія Калиновського”

За оцінками організації "Транспаренсі інтернешнл", за рівнем корупції Україна посідає 134-те місце серед 180 країн. Торік вона була на 118-му. Науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бєкєшкіна, 54 роки, вважає, що хабарництво й не намагаються подолати.

Чому всі в нас говорять про боротьбу з корупцією, а вона лише зростає?

— Хабарництво не зникає саме по собі. Якщо з ним не боротися, то це ширитиметься. Отож якщо корупція зростає, то її й не намагаються подолати. Значить, вона вигідна. Торік Київський міжнародний інститут соціології проводив дослідження. Виявилося, що приблизно половина українців припускають, що можуть дати хабара.

Хто найбільше зацікавлений у тому, щоб корупція процвітала й надалі?

— Передусім ті, що беруть. Але загалом зацікавлених багато, і на всіх рівнях. Колись корупція стане як ракова пухлина — не підлягатиме лікуванню. Треба буде вирізати. Зараз немає бажаючих із нею боротися.

Винні в поширенні корупції не тільки ті, що беруть або вимагають хабара, а й ті, що дають?

— І вони також. У нас часто для вирішення якоїсь проблеми простіше дати хабара. Це швидко та надійно. І ніхто через корупцію ще не постраждав. Скільки було гучних справ, які нічим не закінчувалися. Показово, як намагалися закрити справу Сергія Калиновського (пасинок  бізнесмена Дмитра Фірташа, який торік скоїв ДТП, у результаті чого загинув прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський. Справу закрили, потім знову поновили. — ГПУ). Хтось же за цим стоїть. Однак жодних прізвищ тих, хто дав експертний висновок щодо закриття справи, не назвали. Очевидно, це робили не безплатно. І ніхто не проводить службового розслідування. Та про що говорити, якщо заступник прокурора їздить на краденій машині? А це ж ті органи, які мають боротися з хабарництвом. Кажуть, треба замінювати старих суддів. Ким — тими хлопцями, які вийшли з юридичного факультету, де найбільші хабарі за вступ?

Зарплата судді майже 10 тисяч гривень

Які сфери є найбільш корумпованими?

— Населення вважає, що медицина й освіта. Але це повсякденна корупція, з якою стикаються люди. Зрештою, треба починати з самих громадян. Адже кожен намагається вирішити свої питання за допомогою хабара.

Треба, щоб не було кому і за що давати. Тоді не буде й думки про це. Також людина, яка хабар бере, має знати: це ризиковано, й вона може сісти. Загалом у корупції є дві складові. Одна за гроші, інша — по знайомству. Так зване кумівство. Останнє в Україні надто розвинене. Але за нього не посадиш, тому що неможливо довести.

Чи зменшить корупцію підвищення зарплат?

— Високі зарплати самі по собі нічого не дадуть. Приміром, зарплата судді майже 10 тисяч гривень. Це для України немало. А йому дають 100 тисяч, щоб закрив справу. Але суддя не брав би, якби була реальна небезпека сісти. Та я впевнена, що він цими грошима ділиться, має "дах".

Із корупцією можна боротися так, як у Грузії президент Михаїл Саакашвілі.Там ситуація відчутно покращала. Скажімо, в ДАІ він усіх звільнив і набрав нових людей. Дав хорошу зарплату. Перший час їх провокували на хабарі і зараз продовжують це робити. Однак там знають: якщо взяв — точно потрапиш під статтю і в тюрму. Мені грузинські таксисти казали, що даїшники у них хабарів не беруть. Навіть політичні опоненти Саакашвілі говорили, що на низовому рівні корупції немає. А це там, де зустрічаються громадянин і органи влади.

Зараз ви читаєте новину «"Хабарництво зростає, бо воно всім вигідне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі