середа, 09 липня 2008 18:23

"Грузія поступово наближається до авторитаризму"

  Іаго Качкачішвілі: ”У росіян досі збереглося імперське мислення, й існуватиме воно десятиліттями”
Іаго Качкачішвілі: ”У росіян досі збереглося імперське мислення, й існуватиме воно десятиліттями”

Директор Інституту соціальних досліджень та аналізу в Тбілісі Іаго Качкачішвілі, 42 роки, каже, що грузини — найприхильніші до України.

У чому проявляються зв"язки між Україною та Грузією?

— Раніше міцними були культурні зв"язки. Вони складалися віками. Приміром, грузинський поет Давід Гурамішвілі свої найкращі роки прожив саме в Україні, тут і похований. Пам"ятник Тарасові Шевченку стоїть у центрі Тбілісі.

Але сьогодні культурне співробітництво між Україною та Грузією досить поверхове. Усе зводиться хіба що до приїзду в Україну грузинських співаків. Сучасну грузинську літературу не перекладають українською, й навпаки. Контакти, що встановлювалися століттями, нині послабшали. Бо на перший план вийшла політика. Вона цікавить зараз українців і грузинів більше, ніж культурні обміни. У нас схожі геополітичні процеси. Україна та Грузія намагаються дистанціюватися від Росії. А друзями в житті стають ті, хто має спільні проблеми — отак і нас об"єднав російський чинник.

Що скажете про нинішню політичну ситуацію в Україні?

— На перший погляд, процеси в наших країнах схожі. В обох пройшли революції. Проте є й істотні відмінності. Після останніх президентських та парламентських виборів у Грузії утворився однопартійний уряд, правляча партія домінує. Ніхто не передбачав, що ми знову потрапимо в ситуацію, схожу на ту, що була після розпаду Радянського Союзу. Однопартійність керівництва заважає розвитку демократичних цінностей Грузії.

В Україні ситуація інша. Є баланс між урядом та опозицією, різні політичні сили. Грузії цього бракує. Ми поступово наближаємося до авторитарного режиму.

Чому ж у соцопитуваннях грузини оцінюють свою владу вище, ніж українці?

— Недавно рейтинг президента Михаїла Саакашвілі був низьким порівняно з 2003 роком, часами "революції троянд". Та за останні місяці за допомогою блискучої піарактивності він зміг переконати людей: старих помилок держава не припускатиметься, нині для керівництва Грузії головним є боротьба з бідністю.

Це справді важливо. Економічне становище країни погане. Люди переважно бідують, доходи більшості нижчі за прожитковий мінімум. Середня зарплатня не перевищує 100 доларів на місяць. Тому ефективно діє гасло про боротьбу з бідністю.

Чи відрізняються соціальні настрої українців і грузинів?

— Існують два види так званого соціального песимізму — руйнівний та раціональний. Щодо цього в нас ситуації схожі. У Грузії не існує руйнівного песимізму. Як і в українців та, наприклад, німців, він раціональний. Це коли люди незадоволені тим, що мають сьогодні, і хочуть досягти більшого.

А оптимізм є розумний і такий собі "телячий" — без підстав. Останнього немає ані у Грузії, ані в Україні. Ми вважаємо, що життя складне, проте варто рухатися вперед.

Чому в очах росіян Грузія та Україна разом із США є найбільшими ворогами?

— У росіян досі збереглося імперське мислення. Й існуватиме воно десятиліттями. Цього важко позбутися. У них завжди буде відчуття, що Грузія їм підпорядкована. Тому так казяться, коли зовнішня політика Грузії стає дедалі більше орієнтованою на Європу. А для Росії існує чітка альтернатива: Грузія має гарні стосунки або з нею, або із Заходом. Іншого вони не допускають. Тож орієнтована на Захід Грузія для них втрачена країна. Те ж саме щодо України.

Згідно з опитуваннями, громадян країн СРСР сьогодні більш за все приваблюють поїздки до Грузії та Росії. Та водночас грузини подорожують найменше за всіх. Чому?

— Через складне матеріальне становище. Грузини не можуть дозволити собі навіть подорожувати своєю країною.

Щодо привабливості Грузії для інших, то в нас здавна сформувався образ екзотичної країни. Кухня, вино, наша гостинність — усе це створює позитивний імідж.

Грузинів ще з останніх років існування СРСР більш за все цікавлять Латвія та Литва. Ми хотіли рівнятися саме на них. Україна ж була і залишиться для нас найкращим другом та партнером. Серед усіх країн до неї у грузинів найприхильніше ставлення. А у стосунках із Росією напруга буде ще багато років.

Зараз ви читаєте новину «"Грузія поступово наближається до авторитаризму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі