вівторок, 09 червня 2009 18:49

"Грузини зустрічають українців як рідних"

  В’ячеслав Коновалов: ”Ціни на залізничні квитки зараз драконівські, людям краще їхати автобусом”
В’ячеслав Коновалов: ”Ціни на залізничні квитки зараз драконівські, людям краще їхати автобусом”

Віце-президент Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації В"ячеслав Коновалов, 34 роки, каже: тим, хто полюбляє морський відпочинок, їхати до Туреччини вигідніше, ніж до Криму.

Через кризу люди будуть економити на літньому відпочинку?

— Я не сказав би. Якщо подивитися на дані "Укрзалізниці", то вже на травневі свята люди активно їздили відпочивати на море. Інша справа, що ціни на залізничні квитки зараз драконівські, тож краще їхати автобусом.

А щодо кризи, то почали шукати щось дешевше, але водночас і оригінальніше. Бо стандартна програма "або Крим, або Карпати" вже набридла. Дедалі популярнішими стають не надто заїжджені туристами місця: подільські та волинські замки, Качанівка й Сокиринці Чернігівської області. Хто знає, що в Новгород-Сіверському на тій же Чернігівщині зберігся фантастично красивий монастир, мов із фільму "Іван Васильович змінює професію"?

Чи можуть туристичні компанії запропонувати щось цілком нове?

— На території Дунайського біосферного заповідника збудували гідну інфраструктуру. Тому середній клас може поїхати до Вилково в гирлі Дунаю: це місто старовірів, які втекли туди від російської імператриці Катерини. Воно було важкодоступним — плавні, болота. Причому той невеличкий відрізок України є майже субтропіками. Там водяться пелікани. Старовіри не визнають електричного світла і затримуватися десь до ночі там не рекомендується. Сонце сяде, а освітлення в місті нема. Існують розповіді про підступність тамтешнього вина, яке особливо міцне. Його роблять із винограду старовинних сортів, що росте тільки в тому регіоні.

А якщо хочеться на море, що краще обирати: Туреччину чи Крим?

— Туреччина подорожчала. До кризи хороший тижневий тур із п"ятизірковим готелем за схемою "усе включено" коштував 1100–1200 доларів (приблизно 9 тис. грн). Тепер менше ніж за півтори тисячі на нормальний відпочинок сподіватися не варто. Єгипет торік теж подорожчав, хоча зараз потроху намагаються знизити ціни. Щодо Криму, то минулого року двомісний номер на південному березі коштував 250 гривень на добу. Виходить ніби дешевше. Але кримські ціни вже зросли на 20–30 відсотків. Зрештою, якщо хочете людського сервісу, то певніше їхати до Туреччини.

Тобто позиції Криму як туристичного морського центру постійно слабшають?

— Так, бо ціни неадекватно високі. Цього року в недорогому сегменті вони зростають на 30 відсотків, порівняно з попереднім. Південний берег піднімає їх вже до 50 відсотків, бо тут найдорожчі курорти. А росіяни, які лили негатив на Крим, самі себе перехитрили. Торік Сочі закрили на ремонт, бо 2014-го прийматимуть Олімпіаду. Грузія для них тепер ніби заборонена зона. Відповідно для росіян виник дефіцит місць для відпочинку. Звісно, рекламують свої Єйськ, Анапу, Геленджик. Але насправді їхати їм нікуди, тому вони поки будуть продовжувати їздити до Криму.

Каладзе з Шевченком вклали гроші в набережну з інфраструктурою в Батумі

Дихають йому в спину Херсонська і Запорізька області. Через економію люди звернули на них увагу. До того ж у минулому і цьому роках підприємці вкладали в розкрутку півдня великі гроші, і вони повернуться. Люди почали цікавитися єдиною пустелею в Європі — Олешківськими пісками на Херсонщині площею 15х20 км, майже забутим заповідником Асканія-Нова в тій таки області. Порівняно з Кримом це дешевше. Та проблема в інфраструктурі. Де є пристойний сервіс, ціни наблизилися до кримських. Де його немає — можна розраховувати на 20–30 гривень на добу в хатинці. Але це не набагато краще за намет.

Крім Туреччини та Єгипту, де ще можна пристойно відпочити без потреби відкривати візу?

— Грузія "вистрілить" як серйозний туристичний центр, але проблема туди добратися. Можна тільки літаком. Українцям там буде комфортно — нас сприймають як рідних. Не раджу зважати на внутрішні конфлікти, про які ми постійно чуємо по телевізору. Це значною мірою пропаганда — утім, завдяки цьому ціни впали майже вдвічі. До того ж футболісти Каха Каладзе й Андрій Шевченко вклали гроші в набережну з інфраструктурою в Батумі. Там добудовується готель "Хілтон". Також прекрасно можна відпочити в місті мандаринових і гвоздичних мільйонерів — Кабулеті. Койко-місця в 0єврокотеджах коштують від 30 до 100 гривень. Якось у Кабулеті я забув гроші в готелі, побачив це лише в ресторані. Повернувся, адміністратор цікавиться: щось забули? Так, кажу. Він запитав, чи не з Москви я. Ні, кажу, з Києва. То зрадів, одразу запропонував вино з власних підвалів. Зрозуміло, безкоштовно.

Кількість охочих вирушити до Європи зросте чи навпаки?

— Проблемою є візи. Можливо, українці поїдуть до Чорногорії та Хорватії — там цілком європейський сервіс і вони скасували для нас на туристичний сезон візи. Щоправда, тепер це задоволення не з дешевих. Стрибок цін відбувся, коли росіяни скупили пів-Будви. Тим не менше, на тлі гонорової і дорогої Західної Європи ці країни виграють. Чехія скоріше за все провалиться в цьому сезоні через безглузду вимогу медичної довідки. Насправді це елементарно можна обійти, але бюрократія людей відлякує. Неприємна тенденція спостерігається в Греції, де подорожчало харчування: раніше за 15 євро (160 грн) можна було знайти ресторан із гарною кухнею, тепер доведеться заплатити вдвічі більше.

Які тенденції щодо приїзду іноземців на відпочинок до нас?

— Їхня кількість потроху зростає, хоче не радикально. Багато говорять про секс-туризм, але це лише сота доля від усіх приїжджих. Більше галасу. От кажуть, коли до Одеси та Ялти заходять круїзні лайнери, то секс-туризм там вирує. Але ж на корабель сторонню пані не проведеш, а десь у місті похапцем шукати пригод... Справді, до нас приїжджають іноземці розважатися, але наші бізнесмени так само їдуть за кордон у пошуках амурних пригод.

Зараз ви читаєте новину «"Грузини зустрічають українців як рідних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі