четвер, 13 листопада 2008 20:10

Гривня буде дешевшати

Гривня буде дешевшати

Днів десять тому  готівковий курс долара сягав в обмінниках 7,4 грн, а минулого тижня його продавали менше ніж за 6 грн. Схоже, курсова гойдалка таки зупинилася.

Із четверга, 30 жовтня, Національний банк щодня оголошує курси долара й іноді інших валют, які він готовий у будь-якій кількості виставляти на продаж. Тобто НБУ може задовольнити попит на валюту чи гривню на міжбанку. Поки що він більше продає валюти, ніж купує.

Це означає, що валютні резерви країни поступово скорочуються. І така політика без зміни зовнішньої ситуації, що впливає на потоки валюти у країну та з неї, не може бути постійною. За нинішнього розміру резервів та враховуючи наданий МВФ кредит таке може тривати місяці, але ж загальної картини не змінює.

Важливим є збільшення прозорості валютного ринку і зменшення можливостей для спекуляцій, чого й прагне досягти НБУ.

По-перше, з 4 листопада запроваджений прямий міжбанк. Це означає, що всі заявки на купівлю та продаж валюти, які фінансова установа отримує від клієнтів, вона має виставляти на ринок. Раніше, якщо були зустрічні заявки, — тобто один клієнт хотів купити валюту, а інший продати, — банк міг задовольнити їх самостійно. Причому часто купуючи або продаючи валюту не за найвигіднішим для клієнта курсом.

Заходи НБУ не здатні самотужки змінити ситуації

По-друге, Національний банк заборонив на готівковому ринку мати курс вищий за офіційний та скоротив максимальну різницю між курсами купівлі та продажу валюти. До того ж з наступного року збирається заборонити обмінники. Валюту можна буде придбати лише через каси банків. Це нововведення унеможливлює спекуляції на паніці, як це робили обмінники раніше, але створює нову загрозу. Обмінники ж були під ковпаком НБУ. Тепер же, якщо виникатиме попит на валюту і, відповідно, тіньовий валютний ринок, він стане за межею контролю Нацбанку.

Однак усі ці заходи НБУ не здатні самотужки змінити ситуації. Адже має місце й значний зовнішньоторговельний дефіцит, і падіння цін на український експорт — метали, добрива чи зерно. Не покращується і стан на світових фінансових ринках, тож суттєвого притоку інвестицій чи боргового капіталу очікувати не варто. Отож до кінця поточного року долар найімовірніше буде поступово зростати щодо гривні. Тобто курс його буде вищий за нинішній. Точніші прогнози нині зробити не можна. Все залежатиме від дій Нацбанку: за яким курсом і коли він проводитиме інтервенції, які ще постанови ухвалить. Враховуючи нерегулярність потоків валюти й до України, і з неї, долар може тимчасово подешевшати. Скажімо, копійок на 15, але в довгостроковій перспективі гривня все одно слабшатиме. Хіба що відбудеться покращення на світових ринках.

Зараз ви читаєте новину «Гривня буде дешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі