понеділок, 17 березня 2008 14:18

Греція не пускає Македонію до НАТО

Приєднання до НАТО Македонії мало відбутися на квітневому саміті Альянсу в Бухаресті. Проте Греція публічно попередила партнерів по організації, що накладе вето на вступ і не зніме його, доки Македонія не змінить назву.

Перспективи вступу трьох нових країн до НАТО здавалися безхмарними. Кандидатури Албанії, Македонії та Хорватії були визнані такими, що відповідають вимогам військового блоку. Порядок денний Бухарестського саміту передбачав затвердження нових членів. Узгоджувалися останні деталі, коли ситуація несподівано ускладнилася.

Ще з початку 1990-х Греція наполягає на тому, що назва "Македонія" може використовуватися лише її північною провінцією. Інакше в сусідів рано чи пізно сформуються територіальні претензії, які греки хотіли б упередити.

— Це виглядає так, якби Україна надумала не пускати Росію до СОТ, доки та не змінить назву, аби унеможливити імовірні зазіхання на українські землі через плутанину з назвами "Русь" і "Росія", — сумно пожартував македонський дипломат, який не побажав називатися.

Нині міністр оборони Македонії Лазар Єленовскі терміново об"їздить із робочими візитами західно-європейські столиці. Роз"яснює тутешнім політикам позицію своєї країни. " Назва держави — то є енергія нації. Ми її використовуємо упродовж століть. Саме під цією назвою нас визнали понад ста двадцять країн світу. Лише наш народ, а не сусідній, має право змінювати назву країни", — каже високопосадовець.

Назву країни може змінити лише референдум

Для греків випадок із Македонією не лише боротьба в ім"я престижу власної  культурно-історичної спадщини. Це також певне випробування впливу на Балканах, змагання за роль регіонального лідера.

Греція захищає власне право на монополію щодо назви "Македонія" усіма існуючими в сучасному політичному арсеналі методами. І хоча давня імперія Олександра Македонського не має жодного зв"язку з сьогоднішніми проблемами міжнародної безпеки, члени НАТО приймають рішення про вступ нових членів лише одноголосно. Це означає, що маленька Македонія хоча і виконала всі умови по суспільній та військовій реформі, муситиме найшвидше відкласти свій вступ.

Скільки часу забере вирішення греко-македонського конфлікту? Можливо, не менш ніж два роки. Назву країни може змінити лише референдум. Македонія не поспішає його призначати. А якби і захотіла, то організувати всенародне опитування за три тижні не вийде. Мало шансів і на те, що звичні почуватися саме македонцями і ніким іншим жителі країни проголосують на догоду грекам за зміну назви. А навіть якщо і зроблять це, то потрібен буде час для зміни Конституції та інших засадних документів.

Отже, двосторонні відносини з кожною з країн НАТО виявилися для Македонії тим незапланованим критерієм, що важить для майбутнього членства чи не найбільше.

Зараз ви читаєте новину «Греція не пускає Македонію до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі