четвер, 17 травня 2007 18:06

Гра Мороза

Станом на вчорашній полудень переговори щодо проведення дострокових виборів до Верховної Ради між президентом і коаліцією ще не дали якогось результату. Причина — брак домовленостей про ухвалення законів, які їх регулюють, та бажання опозиції скасувати політреформу через усенародний референдум. Окрім того, вдалу тактику щодо їх недопущення обрав голова Верховної Ради Олександр Мороз. Для нього дострокове переобрання парламенту означає не лише втрату крісла, але, ймовірно, й кінець політичної кар"єри.

Поряд із тактикою затягування переговорів шляхом дрібних зачіпок і провокацій, якої дотримуються комуністи, Мороз намагається заблокувати діяльність робочої групи з проведення виборів зустрічними пропозиціями щодо змін до Конституції. Вони стосуються подальшого обмеження повноважень президента. Внаслідок задуманих спікером змін він повністю втратив би контроль над формуванням уряду, було б обмежене його право розпуску Верховної Ради, також главу держави фактично позбавили б права вето. Окрім того, Мороз пропонує полегшити процедуру імпічменту президента, зменшивши число потрібних для цього депутатських голосів.

Ющенко може піти назустріч побажанням "регіоналів"

Сьогодні спікер веде ризиковану гру, ходить по лезу бритви. Бо розуміє, що його партнери по коаліції — Партія регіонів і комуністи — не особливо засмутяться, якщо Соцпартія не опиниться в наступному складі парламенту. А що вже казати про Ющенка і Тимошенко, які вже давно точать ножа на зрадливого екс-союзника, що позбавив їх влади у Раді та Кабміні минулого літа. Показово, що й друга особа Партії регіонів — мільярдер Ринат Ахметов — у середу солідаризувався з позицією президента. Він заявив, що було два шляхи: не йти на вибори, а це означало розділити Україну навпіл, і "піти на вибори та бачити Україну єдиною державою". Отже, принципове питання — бути чи не бути виборам — на порядку денному вже не стоїть.

Позиція Ющенка і ще більшою мірою "Народного союзу "Наша Україна" ґрунтується на необхідності скасування політичної реформи, яка багато в чому і спровокувала нинішню кризу. Опозиція зацікавлена в одночасному проведенні виборів до Верховної Ради і плебісциту щодо змін до Конституції. Іван Плющ оголосив можливу компромісну для президента дату виборів — 15 липня. Але Ющенко може піти назустріч побажанням "регіоналів" і перенести вибори на осінь взамін на згоду провести референдум.

Однак річ не лише в ньому. Вибори мають визначити новий формат коаліції. Оскільки суттєвого перерозподілу сил у парламенті не відбудеться, президентові доведеться зробити ще й нелегкий вибір між "широкою" коаліцією — у складі Партії регіонів і "Нашої України" — і союзом з Юлією Тимошенко. А вона вже сьогодні не приховує того, що висуватиме свою кандидатуру на наступних президентських перегонах.

Зараз ви читаєте новину «Гра Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі