пʼятниця, 28 травня 2010 02:15

Голосування слід прив"язувати до адмінреформи

Вибори в місцеві органи влади мали б користь для людей лише після повномасштабної реформи місцевого самоврядування, вважає політолог Ігор Коліушко, 42 роки.

— Ця реформа передбачає адміністративно-територіальні зміни плюс прийняття в нових редакціях законів про місцеве самоврядування і місцеві держадміністрації, які суттєво розширюють повноваження органів місцевого самоврядування, укрупнюють їх і надають їм власні фінансові ресурси під реалізацію цих повноважень. А функції місцевих державних адміністрацій відтак зводяться до інспекційно-наглядових.

Специфіка реформ адміністративно-територіального устрою полягає в тому, що їх необхідно прив"язувати до термінів виборів місцевих рад. Але одного літа на це не вистачить. Треба прискорено приймати нові закони й вводити їх разом із виборами нових місцевих рад — весною наступного року. Це було б в інтересах суспільства.

Виборча система також потребує радикальної зміни. У місцевому самоврядуванні партійний компонент має стати другорядним. Наші партії надто слабкі, більшість із них ніколи не розробляли стратегій місцевої політики. Найкраща в наших умовах виборча система — мажоритарна, але з багатомандатними округами. У ній кількість виборчих округів збігається з кількістю адміністративно-територіальних одиниць, а люди обирають того, хто отримає більшість голосів. Так формується орган влади, який реально виражає їхні інтереси.

Зараз ви читаєте новину «Голосування слід прив"язувати до адмінреформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі