четвер, 15 січня 2009 17:21

"Газпрому" допомагає вся Україна

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Не виноватая я! Он сам пришел!" — запевняла жінка з комедії Гайдая "Діамантова рука". Приблизно так діє сьогодні українська влада. Мовляв, усі біди, що обрушилися на країну — імпортного походження.

Газова війна? Її розв"язав кровожерний російський "Газпром"! Економічна криза? Вона зародилася у США і гуляє світом! Ми самі ні в чому не винні, нам не пощастило. Сусід трапився агресивний, з імперськими амбіціями, а провідні західні економісти прогледіли нову Велику депресію.

Та не варто забувати, що будь-який удар ззовні — це перевірка на міцність. Здорова система витримає, а наскрізь прогнила — завалиться від найменшого поштовху.

Замість того щоб проклинати Москву й нарікати на глобальну кризу, краще подивитися на себе. Зовнішні чинники, що вдарили по Україні, виразно оголили наші власні недоліки: слабкість національної економіки, некомпетентність управлінського апарату, неспроможність політичної еліти.

Три роки тому наша країна відчула на собі дію російської газової зброї. Уже тоді з"ясували, що Україна надзвичайно вразлива, що енергозалежність — реальна загроза національній безпеці. З історії 2006-го слід було винести уроки: знижувати енергоємність виробництва, активно впроваджувати зберігаючі технології, переходити на альтернативні джерела енергії. Що ж зробили за ці три роки? Мабуть, нічого. Перемогла традиційна безтурботність, і ми виявилися абсолютно неготовими до нової газової атаки.

Нині жоден вітчизняний чиновник так і не дав виразної відповіді на просте запитання: чому через російську газову блокаду українці почали відчувати проблеми з опаленням і подачею гарячої води? Адже нас неодноразово запевняли, що на комунальні потреби йде рідний український газ і російське блакитне паливо тут ні до чого. Що це — багаторічна чиновницька брехня, незаконні махінації з енергоносіями? А можливо, і те, й інше?

Що це — чиновницька брехня чи незаконні махінації з енергоносіями?

Про консолідацію українського політикуму і спільне подолання російської газової атаки говорити не доводиться — це щось фантастичне. Політичні амбіції вкотре запанували над стратегічними національними інтересами.

Тому в нинішніх газових проблемах українська держава винна не менше, ніж недружній північний сусід. Те ж саме можна сказати про світову кризу й наші економічні біди. Усе ж прозаїчно: глобальні потрясіння лише відрізали нашу країну від зовнішнього джерела легких грошей.

2008 року вражений фінансовою бурею світ став акуратнішим у витратах. У результаті зник ажіотажний попит на метал, що дозволяв українським індустріальним баронам безтурботно підраховувати бариші, забувши про конкуренцію. Зникли дешеві кредити закордонних банків, що дозволяли нашим фінансистам отримувати прибуток із повітря.

І цього виявилося достатньо, щоб поставити 46-мільйонну країну на межу економічної й соціальної катастрофи. Сила, з якою світова криза вдарила по Україні, свідчить лише про одне: ми вибрали неправильну модель економічного розвитку й залишилися ні з чим, коли вичерпався потужний грошовий потік з-за кордону. Пацієнта відключили від апарата штучного дихання й залишили наодинці з хворобою, до якої він сам себе довів.

Хто несе відповідальність за нинішній стан справ? Очевидно, вся країна. Олігархи, що вичавлювали надприбутки з радянських заводів і не вкладали жодної копійки в модернізацію виробництва. Можновладці, що займалися популізмом замість системних економічних реформ. Пересічні виборці, що підтримували політику проїдання, за яку тепер доводиться платити.

Зручно звинувачувати у вітчизняних бідах російський "Газпром" або нью-йоркську фондову біржу. Але стабільний навколишній світ, населений добрими сусідами і щедрими спонсорами, — нездійсненна утопія. Зовнішні виклики були, є й будуть. Це лакмусовий папірець, який демонструє нам, чого ми варті. І, на жаль, Україні не вдається скласти іспит гідно.

Зараз ви читаєте новину «"Газпрому" допомагає вся Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі