четвер, 28 травня 2020 07:00

Газпром викинув 150 мільярдів доларів на вітер

Російський Газпром у газопроводи "Північний потік" і "Північний потік-2" вклав майже $150 млрд. Від них у РФ виграли лише друзі Володимира Путіна, які нажилися на будівництві.

Кремль мав божевільну геополітичну ідею — покарати Україну. Побудувати навколо два маршрути, щоб вона втратила $2 млрд щорічного прибутку від транзиту. Ідея прогоріла. Гроші викинули на вітер. Газпром програв. З Україною довелося підписувати нову угоду. Москва в січні погодилася на транзит газу протягом п'яти років із можливим продовженням контракту ще на 10. Цьогоріч обсяг транзиту становитиме 65 млрд куб. м, наступні чотири роки — по 40 млрд куб.

Для Німеччини "Північний потік-2" був вигідний. Не вкладаючи ні копійки, вона за рахунок Газпрому перетворювалася на центр розподілу російського газу по Європі. Але німці змушені слідувати загальним правилам Євросоюзу, тому відмовилися звільняти "Північний потік-2" від Газової директиви ЄС. Вона обмежує роботу трубопроводів, якщо газ видобуває і транспортує одна й та сама компанія. Якщо Газпром добудує "Північний потік-2", зможе використовувати лише на половину потужності.

Російський корабель­-трубо­укладач "Академік Черський" навряд зможе завершити газопровід. Він не мав потрібного обладнання. Можливо, його обладнали по дорозі, бо зупинявся в Сінгапурі, де його здавали в експлуатацію. Проте для виконання робіт ще слід отримати дозвіл від влади Данії. Поки що його нема. Заважає продовжити будівництво також санкційний закон США. Америка зобов'язана запровадити санкції проти будь-якого корабля-трубоукладача, причетного до спорудження "Північного потоку-2", і проти власника судна. Власник "Академіка Черського" — Газпром.

Зараз ви читаєте новину «Газпром викинув 150 мільярдів доларів на вітер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі