вівторок, 17 червня 2008 14:44

Французи виборюють енергонезалежність

Чим швидше ростуть на світовому ринку ціни на газ та нафту, тим активніше у світі принципово шукають інші джерела енергії. Щоправда, різні країни мають тут надто різні темпи політичної та наукової активності. Українці, схоже, цим не переймаються. Протилежний випадок — французи.

Порівняно з іншими західними державами, Франція не є піонером у галузі альтернативної енергетики. Швеція, Норвегія, Німеччина, Канада набагато активніше заохочують відповідні наукові розвідки та встановлюють інші системи енергопостачання.

Останнім часом і французи усвідомили небезпеку світової нафтогазової кризи. Ухвалено спеціальні програми з розвитку альтернативної енергетики. Передбачено нові податкові пільги тим, хто відмовиться від опалювання газом та встановить на даху сонячні батареї, на дворі — геотермальні свердловини, а за хатою — старого доброго вітряка.

У французькому Міністерстві енергетики пояснюють, що таким чином держава вирішила матеріально підтримати тих, хто з розумінням поставиться до проблем енергетичної безпеки.

— Любові не існує, є лише її докази, — каже фахівець із питань сонячної енергії Жан Бошан, 43 роки. — Аналогічна ситуація з незалежністю. Чого варті політичні декларації, якщо держава не здатна захистити себе від диктату газових та нафтових виробників? Чого вартий той уряд, який не пропонує своїм громадянам можливості убезпечити себе та свою оселю від сюрпризів на світових біржах?

Селяни не стали чекати рекордних цін — понаставили міні-вітряків

Крім державних програм, у світі також працює просто здоровий глузд. У районах, де сильні вітри, французькі селяни не стали чекати рекордних цін на газ та нафту — понаставили міні-вітряків. Вони набувають популярності ще й тому, що держава викуповує у власників надлишкову енергію.

У південних департаментах сміливці вкладають гроші в систему сонячних батарей із накопичувачами. Устаткування окуповується через 5–7 років, але воно дозволяє згодом перейти на повне енергетичне самозабезпечення оселі.

Департаменти центральної Франції розбудовують геотермальні механізми і для опалення, і для освітлення домівок. Система використовує енергію підземних річок та озер. Тим, хто поставить у себе потрібне устаткування, французька держава відшкодовуватиме до 90% витрат.

— Відійти від газової та нафтової залежності реально, — вважає Бошан. — Але цим треба займатися. Не варто в усьому винуватити політиків. Коли люди взагалі не думають про те, як скоротити свої витрати за газ та світло, енергетична спекуляція не може не розквітати.

Світ нервується, обраховує ризики нової енергетичної кризи. Найчутливіші до власної незалежності держави як можуть опираються диктатові газових та нафтових виробників. Кожен зараджує собі сам. Як не дорогими сонячними батареями, то хоч вітряками.

Зараз ви читаєте новину «Французи виборюють енергонезалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі