Ексклюзиви
середа, 08 жовтня 2008 17:53

Французи вибирають між правом на свободу і правом на безпеку

У Франції модними стали вмонтовані в мобільні телефони спеціальні пристрої, що дозволяють точно визначати місце перебування власника апарата. Нова програма географічного контролю має складну назву "геолокалізація".

За допомогою Інтернету пристрій може встановити перебування людини на вулиці та номер під"їзду. Доки клієнтура цього приладу обраховується кількома десятками тисяч експериментаторів. Якщо ніщо не завадить повномасштабному втіленню винаходу, йому світить успіх.

Покликана новинка допомогти тим, хто турбується за своїх родичів. За бабцю, яка помалу втрачає пам"ять та вже двічі заблукала в рідному кварталі. За 14-річну доньку, що ніби пішла на дискотеку, а насправді невідомо куди, і так далі.

Воно й зручно. Коли хтось ще або вже не може за себе відповідати, роль постійного наглядача виконує електронна програма. Не така дорога, як няня. Надійна та безвідмовна.

— Я здобув нарешті право не нервуватися, — тішиться 50-річний сусід. Він устаткував шпигунською програмою мобільний апарат рідного брата, хворого на хронічний алкоголізм. Щоправда, брату й телефон загубити не проблема. Але від браслета з наглядовими функціями чоловік навідріз відмовився. Надто нагадує про в"язницю та інструменти поліції.

Інша знайома родина навпаки втратила спокій відтоді, як тато заповзявся встановити географічний контроль у телефоні доньки.

— Доросла людина має право на інтимність! — наголошує 18-річна студентка. А без письмової згоди обох повнолітніх користувачів телефонні компанії не підписують контрактів на пошукові програми.

Гарантії безпеки чи гарантії свободи? Для сучасного західного суспільства обидві категорії є засадними. Конфлікт між ними став предметом пристрасної суспільної дискусії у Франції.

Французи побоюються, щоб з доброго загалом задуму не постали небезпечні зловживання. А ну як хтось із народних умільців удосконалить затверджену ринком програму та запустить потайки її несанкціонованих двійників? Телефонні оператори скаржилися, що подібні спроби вже були. І ще добре, коли йдеться лише про родинні ревнощі. А якщо начальники почнуть таємно контролювати переміщення підлеглих, а бізнесмени — своїх конкурентів?

Долучилися до обговорення й законодавці. Свої висновки готує спеціальна комісія сенату. Заплановано, що до Різдва питання буде розглянуте в обох палатах  парламенту. Лише його рішення може стати на заваді повномасштабному використанню новинки.

Зараз ви читаєте новину «Французи вибирають між правом на свободу і правом на безпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути