неділя, 25 лютого 2007 14:47

Євросоюз запровадить "блакитну карту"

Європейський Союз запровадить так звану блакитну карту для громадян тих країн, які не є членами ЄС. Її власники матимуть змогу легально жити та працювати в країнах ЄС, їздити ними. А також перевезти до себе родину.

"Блакитна карта" ЄС буде подібною до американської "зеленої карти". Та, крім дозволу на легальне проживання та роботу в США, дає можливість отримати за п"ять років американське громадянство. Щороку Сполучені Штати розігрують 50 тис. таких імміграційних віз. Для участі в лотереї достатньо заповнити відповідну форму-заяву та надіслати її в США.

Як можна буде отримати "блакитну карту", стане відомо у вересні. Європейська комісія запровадження її пояснює  скороченням народжуваності в ЄС. Сьогодні йому не вистачає 15–25 млн робочих рук. Водночас Союз поки що не має спільної політики у сфері міграції, і "блакитна карта" може стати першим кроком на шляху до неї.

— Із країн колишнього Радянського Союзу до ЄС приїжджають висококваліфіковані робітники, люди з вищою освітою, — каже керівник Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров, 38 років. — Їм там платять удвічі-утричі менше, ніж своїм. Так Євросоюз убиває двох зайців: і гроші економить, і вирішує демографічну проблему.

Правозахисниця Людмила Коваль, 52 роки, запровадження "блакитної карти" вважає для українців позитивним.

— Працюючи в країнах — членах ЄС, вони часто потрапляють у різні халепи, — каже вона. — Жінки опиняються в рабстві, чоловіки працюють на будівництві за копійки. А з цією картою вони працюватимуть легально.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз запровадить "блакитну карту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі