четвер, 23 жовтня 2008 19:03

Європарламент визнав Голодомор злочином проти людства

Європейський парламент визнав минулого четверга український Голодомор 1932–1933 років "жахливим злочином проти українського народу та людства". Визначення "геноцид", попри зусилля кількох польських депутатів, під час дебатів було з проекту резолюції вилучено. "Інакше не було б згоди всіх політичних партій, які представлені в Європарламенті", — пояснив на умовах анонімності один із учасників польської делегації.

Напередодні голосування дебати про Голодомор тривали зо 2 год. Підсумкову пропозицію підтримали майже всі політичні сили цієї парламентської структури Євросоюзу: ліберали, християнські демократи, "зелені", соціалісти. Лише комуністи опиралися щодуху.

— Це справжня кампанія з дискредитації комунізму! — обурювався з трибуни один із грецьких комуністів. — Наклепницька стратегія проти комуністичної ідеології!

Інакше поводилися соціалісти. Більшість із них сходилися на думці, що визнавати Голодомор важливо не лише з пошани до загиблих від голоду людей.

Це — найкраща нагода продемонструвати Україні підтримку й симпатію з боку Євросоюзу

— Це — найкраща нагода продемонструвати Україні підтримку й симпатію з боку Євросоюзу, — каже румунський депутат Андріан Северин. Він очолює делегацію Європарламенту в Комітеті з міжпарламентського співробітництва ЄС—Україна. — Визнання Голодомору має стати першим кроком і до політичної інтеграції України до спільного європейського простору, і до майбутнього вступу України до ЄС.

Від французької делегації виступив представник ультраправих Бруно Ґольніш. Він наполягав на застосуванні саме терміну "геноцид" у тексті резолюції. Але його Національний фронт Франції має швидше скандальну репутацію, тож його заступництво не надто допомогло просуванню українського бачення питання.

У резолюції про визнання Голодомору засуджено злочин проти українського народу, зокрема селянства, "що супроводжувався масовим знищенням людей та порушенням прав і свобод". А також висловлено побажання до інших пострадянських країн "забезпечити вільний доступ до архівів", що дозволяють дізнатися правду про події 1932–1933 років.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент визнав Голодомор злочином проти людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі