четвер, 07 жовтня 2010 10:28

Європа поставила Януковичу двійку

Автор: фото з сайта www.minjust.gov.ua
  Ренате Вольвенд
Ренате Вольвенд
Доки команда Януковича тішилася успіхами блискавичної концентрації влади, для неї холодний душ підготувала Європа. Видно, що "регіонали" з подивом дізналися, що земля є круглою, а крім путінсько-медведєвської Росії існує європейська співдружність. Парламентська Асамблея Ради Європи закликала владу України розслідувати всі заяви про утиски свободи засобів масової інформації та права на зібрання. У спеціальному документі європарламентарії просто носом ткнули Януковича у порушення прав людей у нашій країні. ПАРЄ схвалила резолюцію "Функціонування демократичних інституцій в Україні", за яку проголосували 102 депутати, проти - один, утрималися шестеро.

"Асамблея висловлює свою стурбованість зростаючою кількістю обвинувачень та достовірних повідомлень про те, що демократичні свободи та права, такі як право на зібрання, право на свободу висловлювань та свободу медіа, опинилися останнім часом під тиском", - йдеться у документі. Європа вважає неприпустимим для демократичного суспільства втручання секретних служб та правоохоронних органів в роботу журналістів та ЗМІ. Вона "закликає владу повністю розслідувати всі повідомлення про порушення прав та свобод і виправити всі виявленні порушення".

Європарламентарії не в захваті від спроб влади перетворити мас-медіа на підконтрольні інституції, вони закликали здійснити всі необхідні заходи для захисту свободи ЗМІ та плюралізму, а також утриматися від спроб контролювати прямо чи не прямо зміст повідомлень у пресі. Також закликали Верховну Раду схвалити закон про мирні зібрання.

Свобода слова для Європи - не порожній звук. Вона розуміє і намагається донести до наших чиновників, що це основне правило демократії. Тому одна з авторів звіту про стан демократії в Україні, доповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ Ренате Вольвенд відверто заявила, що в країні введена цензура:

- За останні роки було важливо враховувати розвиток ЗМІ в Україні. Був деякий прогрес, але є і деякі відступи. Наприклад, журналісти, не згодні з режимом, зникали. Адже це непряма форма цензури. А зараз в Україні журналісти мало критикують владу. І мені здається, це крок назад.

 

Окремою темою документа стала діяльність Служби безпеки і її сумнозвісного керівника - гламурного любителя "майбахів" Валерія Хорошковського: "Асамблея висловлює свою стурбованість збільшенням кількості достовірних повідомлень надмірного втручання СБУ у внутрішні політичні справи, включаючи тиск на журналістів, партійних і громадських активістів та їх близьких". Таке втручання є неприпустимим у демократичному суспільстві. Асамблея вважає, що Служба безпеки є далекою від європейських стандартів і потребує реформування.

У Європі не забули і про місцеві вибори. Цим євродепутати зруйнували міф про те, що нібито вони віддали Україну на відкуп Росії та байдуже спостерігатимуть за тим, як Янукович будуватиме з нашої країни проросійську вотчину: "Асамблея стурбована тим, що обвинувачення в імовірних фальсифікаціях на виборах може свідчити про брак довіри учасників виборчого процесу в чесності проведення та адміністрування майбутніх виборів".

Цивілізований світ уважно спостерігає за перебігом української виборчої кампанії. Там знають про "бєспрєдєл" влади, яка хоче забезпечити вигідний для себе результат. "Розглядаючи довіру проведенню виборів основним для їхньої демократичної природи, Асамблея закликає владу забезпечити збалансований склад виборчих адміністрацій всіх рівнів, включаючи керівні позиції. Асамблея рекомендує владі розглянути можливість схвалення додаткових заходів для прискорення довіри учасників виборів та виборців до виборчого процесу", - стверджують депутати ПАРЄ. Вони рекомендують провести місцеві вибори за пропорційною системою на підставі відкритих списків і представництва регіонів.

Україну також закликають схвалити закони про фінансування політичних партій відповідно до європейських стандартів, про неприпустимість конфлікту інтересів на посадах державної служби, про декларування доходів держслужбовців, про доступ до публічної інформації після проведення відповідних консультацій з Венеціанською комісією.

Євродепутати розкритикували спробу побудувати авторитарне суспільство - те, чим найбільше пишаються представники Партії регіонів. Як виявляється, розрекламоване зосередження влади в одних руках суперечить європейському досвіду. Тому Україну закликають не допустити монополізації влади: "Асамблея застерігає, що така консолідація не мала би привести до монополізації влади єдиною політичною силою, оскільки це підірвало б демократичний розвиток країни".

Дісталося на горіхи і правоохоронним органам, які по суті є каральними. Асамблея зазначила, що теперішня діяльність прокуратури не відповідає європейським стандартам, а її повноваження значно перевищують необхідні в демократичній країні. Депутати Європи також закликали Україну реформувати законодавство про адвокатуру, схвалити новий кримінально-процесуальний кодекс.

 

Українська опозиція сприйняла таку резолюцію ПАРЄ як свій успіх і свідчення того, що її голос чують у Європі. Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко наголосила, що резолюція є безпрецедентно жорсткою, а дії української влади несумісні із зобов'язаннями, які держава взяла на себе перед Радою Європи.

Вона також заявила, що опозиція радитиме владі, як втілити в життя пункти резолюції ПАРЄ:

- Ми дамо владі чіткі поради, як змінювати закони, правила, порядки для того, щоби все ж таки не регресувати в процесі розвитку демократії в Україні. Якщо Янукович, президент держави, вся його владна команда дослухаються до порад, зауважень і пропозицій Парламентської Асамблеї Ради Європи, ситуацію в Україні можна виправити і Україну можна повернути на демократичний шлях розвитку. Але для цього потрібне не тільки бажання громадянського суспільства, народу України, опозиції. Для цього обов'язково потрібне добровільне бажання влади це робити.

Влада на чолі з Віктором Януковичем складала перший іспит на європейськість. На жаль, отримала двійку і, як стало зрозуміло з резолюції Асамблеї, усі дії, якими влада пишається всередині країни, не мають нічого спільного ні з демократією, ні з європейським вектором розвитку. Усі міжнародні заходи, як-то передача урану США та безкінечні вояжі до Росії не можна вважати успішними для країни, а швидше всього були намаганням забезпечити свій особистий авторитет. Тому тепер усе залежатиме від того, чи зможе Янукович зробити висновки, чи далі йтиме болотистою стежкою авторитаризму, накресленою для нього в Кремлі. Та ще й, як виявилося, під безпосередньою охороною громадян Росії. А опозиція в особі політсили Юлії Тимошенко може лише повторити слова свого лідера: справедливість є, і за неї варто боротися.

Зараз ви читаєте новину «Європа поставила Януковичу двійку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі