середа, 22 грудня 2010 10:35

Електронна картка допоможе державі заощаджувати

Сучасна система розподілу соціальних пільг в Україні не є довершеною, вважає народний депутат, радник президента Валерій Коновалюк.

— На сьогодні в країні існує 611 різних виплат, дотацій. Держава витрачає на них близько 40 мільярдів гривень. Із загальної кількості пільговиків  соціально незахищеним верствам населення доходу держбюджету дістається лише 23%, тобто близько 5 мільярдів гривень. Тож, 77% йде на пільговиків, з достатньо високим матеріальним рівнем, — пояснює народний обранець.

Коновалюк запропонував реформувати несправедливу систему розподілу державних коштів шляхом запровадження електронної соціальної картки. Така ідея повністю відповідає президентській програмі економічних реформ на 2010–2014 роки. На картку будуть надходити субсидії, пільги на проїзд, ліки, оплату житлово-комунальних послуг. Власник картки зможе  розплачуватися нею у магазині, отримувати дисконтні знижки. При проведенні пенсійної реформи картка дозволить контролювати щорічні пенсійні накопичення людини будь-якого віку. У майбутньому картка дозволить брати участь у програмі медичного страхування.

—  Для запровадження картки потрібно створити електронний державний реєстр, у котрому будуть зазначені усі дані по наданню пільг кожному громадянину. Ми проведемо інвентаризацію пільговиків. Настав час тверезо оцінити, чи потрібні пільги тим, хто має високий рівень доходів. Чи слід, наприклад, надавали пільги працівникам прокуратури, якщо у 2011 році фінансування цього органу буде збільшено у 2 рази. У Києві, ймовірно, поменшає ліквідаторів наслідків Чорнобильської АЕС. Програма дозволить скоротити велику кількість чиновників, зменшити бюрократизацію процесу отримання державної допомоги. Запровадження картки стане серйозним ударом по корупції і дозволить зекономити 30% державних коштів. У перший же рік заощадимо 10 мільярдів. Країна не повинна бездумно витрачати ці гроші. Безумовно, треба наводити порядок у системі соціальних витрат. Люди повинні отримувати адресну допомогу, яка сприятиме колосальній економії бюджету, — вважає Коновалюк. На кожній картці буде надруковано фото власника, його ім'я і прізвище. Всередині буде імплантований чіп-модуль.

Парламентарій очолив міжвідомчу комісію з розробки такої системи і вніс постанову про роботу над відповідним законопроектом на розгляд Верховної Ради. З 1 січня 2011 року пілотні проекти із впровадження карток будуть проводитися у Києві, Київській, Харківській, Чернівецькій областях і Криму. На це виділять 1 мільярд гривень. Після відпрацювання механізму на картки перейде решта країни. Це відбудеться протягом трьох років. Загалом державі доведеться витратити 4 мільярди.

— Витрати окупляться за рік. Окрім того, сподіваємося здешевити проект за рахунок використання вітчизняних напрацювань. В цій сфері Україна володіє серйозними національними досягненнями. Вітчизняні підприємства представлені на міжнародному рівні. Думаю, що система, яка була побудована у тому числі для реалізації паспортів нового зразка, себе виправдала. Український виробник виробляє електронні паспорти і ID-картки для працівників Інтерполу. Бажання брати участь у проекті висловило багато компаній, у тому числі і зарубіжних, проте комплексний підхід є лише в Україні, — зазначає Коновалюк. Нагадаємо, що ЗМІ вже повідомляли про те, що на Асамблеї міжнародної поліції Інтерпол в Катарі було ухвалено рішення про вибір виробником електронних паспортів та ID-карт для співробітників цієї організації український консорціум "ЄДАПС".

На думку депутата, застосування електронної картки допоможе підвищити рівень життя пільгової категорії населення, як це зроблено у багатьох країнах Європи.

Зараз ви читаєте новину «Електронна картка допоможе державі заощаджувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі