четвер, 13 лютого 2020 07:25

Двоє "ексберкутівців" повернулися до Києва

Колишні бійці спецпідрозділу "Беркут" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, яких звинувачують у розстрілах на Майдані, 8 лютого повернулися до Києва. Їх обміняли 29 грудня на українців, яких утримували на окупованому Донбасі.

"Ексберкутівці" заперечують свою вину. Кажуть, повернулися заради правди. Братимуть участь у подальших судових засіданнях.

Ці хлопці праві в одному: Майдану має бути дано правове визначення. Коли люди вбивають і нищать майно — чиниться злочин. Питання — хто є злочинцем?

Тут ми з "беркутами" бачимо ситуацію протилежно. Правий лише хтось один з нас. Або 16 січня 2014 року президент Віктор Янукович із групою співучасників вчинив спробу антиконституційного державного перевороту. З цього моменту в країні припинилася легітимність влади. Всі наші дії аж до відновлення цієї легітимності після втечі злочинця були законним самозахистом, захистом Конституції та придушенням антиконституційного путчу.

Або навпаки — переворот відбувся 21 лютого 2014-го. А заколот із метою повалення законної влади шляхом масових безладів розпочався 19 січня на вулиці Грушевського.

Хтось має відповісти за злочин і сісти надовго. Це не той випадок, де можна "зійтися посередині" чи вдавати, що нічого не сталося.

Попередня влада п'ять років утікала від прямої відповіді на питання: хто ж був путчистом, а хто — захисником Конституції взимку 2014 року? Тепер ми маємо результат — "беркутят", які повернулися й вимагають суду над нами.

Можливо, хоча б це нарешті змусить нас об'єднатися й домогтися відповіді на питання: чим був наш Майдан та ким тоді були ми? Злочинцями чи захисниками закону від сваволі? Від відповіді залежить, яку країну ми далі будуватимемо.

Євген ДИКИЙ, директор Національного антарктичного наукового центру, ветеран АТО

Зараз ви читаєте новину «Двоє "ексберкутівців" повернулися до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі