четвер, 30 вересня 2010 07:00

Два роки тому "Укртелеком" продали б дорожче

Уряд ухвалив приватизувати "Укртелеком" до кінця року. Держава виставить на продаж пакет із 92,79% акцій.

— Ринкова вартість такого пакета сягає 10 мільярдів гривень. Уряд визначив початкову ціну на рівні 12 мільярдів. Держава адекватно оцінила компанію. Але якби продавали два роки тому, могли б виручити набагато більше грошей (позаторік 67,79% акцій "Укртелекому" оцінювали у 13,2 млрд грн. — "ГПУ"). Але час втрачено, вартість вищою вже не буде, — каже Денис Белов, 23 роки, експерт із телекомунікацій компанії "Аструм Інвест Менеджмент". — Серед найімовірніших покупців "Укртелекому", на мій погляд, є російська фінансова корпорація "Система", яка контролює пакет акцій мобільного оператора "МТС", і структури нардепа-"регіонала" Ріната Ахметова. Українському бізнесмену буде цікаво придбати "Укртелеком", бо в нього вже є активи в телекомунікаційний галузі (оператор фіксованого зв"язку "Вега" і мобільний оператор "Лайф". — "ГПУ").

Не виключаю участі у конкурсі й турецької "Туркселл" чи німецької "Дойче Телеком". Проте навряд  чи західним компаніям дозволять приватизувати "Укртелеком". Державі ніби-то має бути все рівно, кому продавати, головне — отримати максимальну ціну. Але можуть бути і деякі політичні домовленості, про які нікому не відомо.

У першому півріччі "Укртелеком" втратив 100 тисяч абонентів. Це об"єктивне явище — все більше людей користуються мобільними телефонам. Така втрата не вплине на вартість компанії, бо скорочення сегмента фіксованого зв"язку не відбуватиметься далі за рахунок села, де переважно користуються стаціонарними телефонами. Саме фіксований зв"язок дає основний прибуток "Укртелекому".

Продаж компанії досі гальмувало виділення з його структури спецзв"язку, яким користуються Міністерство внутрішніх справ і частково військові, а також проблеми зв"язку на селі і кредит на 500 мільйонів доларів. Основним кредитором "Укртелекому" є лондонський "Стандарт банк". Якщо умови продажу компанії його влаштують, позику віддаватиме покупець компанії. Проте кредитори можуть вимагати дострокового погашення позики. Тоді у ситуацію буде змушена втрутитися держава, бо в "Укртелекому" таких грошей немає.

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому "Укртелеком" продали б дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі