неділя, 12 лютого 2012 09:00

Другим паспортом люди вирішують свої життєві проблеми

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Уряд пропонує штрафувати українців за подвійне громадянство. За несвоєчасне подання заяви до міліції про набуття іноземного громадянства і копiї документа, що пiдтверджує цей факт, — на 10-30 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв. Тепер цей мінімум становить 17 грн.

Чиновників за приховування інформації про подвійне громадянство штрафуватимуть на 50-100 неоподатковуваних мінімумів. Особам із подвійним громадянством заборонять працювати у Службі безпеки, Антимонопольному комітеті, податковій, Рахунковій палаті.

— Такий законопроект лише посилює колізію українського законодавства, легалізуючи громадян інших країн, — вважає науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 38 років.

Реєстрація та заява про друге громадянство до органів внутрішніх справ суперечать Конституції. Бо вона не передбачає можливості мати ще якісь паспорти, крім українського. Водночас, жоден із законів не встановлює відповідальності за подвійне громадянство. Єдиною формою покарання є позбавлення громадянства. Однак його може накласти лише президент своїм указом. Досі нікого не покарали.

З іншого боку, українська держава створила чимало ситуацій, коли власники її паспортів можуть бути громадянами інших країн. Відомо про роздачу українських посвідчень особи громадянам невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, які мають іще й молдовські, російські документи. Так само й частина жителів Буковини отримала румунські паспорти, бо це дозволяє законодавство сусідньої країни. Другим паспортом наші люди вирішують свої життєві проблеми, бо документ громадянина країни Євросоюзу дає значно більше можливостей для вільного пересування та роботи за кордоном.

З'яcувати, чи має українець громадянство іншої держави, складно. Часто просто неможливо, хіба через витік інформації. Не думаю, що прості українці дуже постраждають через таке нововведення. Воно більше торкнеться чиновників — тих, хто активно привертає до себе увагу.

Зараз ви читаєте новину «Другим паспортом люди вирішують свої життєві проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі