неділя, 22 квітня 2007 16:50

Дострокові вибори вигідні всім

Політики та політологи вже третій тиждень сперечаються, кому вигідні й кому не вигідні дострокові парламентські вибори. На мій погляд, вони вигідні всім.

Насамперед, звичайно, президентові, бо подадуть громадянам добрий сигнал про те, що ніхто не зможе узурпувати владу та знехтувати народним волевиявленням. А значить, країна вийшла на новий етап розвитку — створення балансу політичних сил і системи стримувань і рівноваг при владі. Крім того, це засвідчує нації принаймні моральну перевагу Віктора Ющенка над своїми опонентами. А відтак — і право бути гарантом Основного Закону, прав і свобод громадян.

Вигода для "регіоналів" у тому, що вони поліпшать якість своїх лав, позбудуться найбільш одіозних фігур. Відповідно, фракція стане інтелектуально сильнішою.

У комуністів за останні місяці рейтинг відчутно виріс. Вони можуть отримати мандатів у півтора, а то й два рази більше, ніж у торік у березні.

Це засвідчує моральну перевагу Ющенка над своїми опонентами

Морозу та соціалістам це може бути корисніше, ніж вони гадають. Звичайно, СПУ напевне не потрапить до наступної Верховної Ради. Зате їхні провідники на чолі з Морозом зрозуміють, що життя є і поза стінами парламенту. Хоча в самого Олександра Олександровича і політиків з його найближчого оточення є шанс далі піти свідомо обраним шляхом — увійти до списку "регіоналів". Цей шлях свого часу пройшов Тарас Чорновіл. Він же і заявив про таку можливість для Мороза.

У демократів з"являється можливість очиститись від "попутників" і "зрадників". У такому випадку вони зможуть створити коаліцію більшості. Це дозволить президентові нарешті зайнятися очищенням від корупції правоохоронних органів, передусім прокуратури і судів. Бо без цього подальший розвиток держави неможливий.

Навіть при найгіршому для демократів сценарії — перемозі "регіоналів" укупі з комуністами — вигоди очевидні. Адже антикризова коаліція-2 не зможе узурпувати владу, бо отримає опозицію більш стійку і структуровану, ніж зараз. А якщо врахувати те, що президент зможе ветувати закони й призупиняти акти Кабміну, більшості доведеться постійно сідати за стіл переговорів із "любими ворогами" і шукати компроміс. Відтак отримаємо баланс сил у вищих ешелонах влади, а також умови для справжньої політичної конкуренції замість нинішнього політичного мордобою.

Щоправда, при цьому реформа правоохоронних органів і судової системи загальмується. В усякому разі, до повного переділу власності донецькі навряд чи поступляться кріслом генпрокурора.

Утім, за будь-якого розкладу сил у новому парламенті політикум частково очиститься від найбільш продажних діячів, а суспільство отримає дуже корисний урок демократії. 

Зараз ви читаєте новину «Дострокові вибори вигідні всім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі