четвер, 19 квітня 2007 17:06

"Дострокові вибори підвищать рейтинг Ющенка"

  Вадим Карасьов: ”Завершальною фазою кризи стануть президентські вибори”
Вадим Карасьов: ”Завершальною фазою кризи стануть президентські вибори”

Політолог Вадим Карасьов, 49 років, вважає, що дострокові вибори кардинально змінять ситуацію у Верховній Раді.


За яких умов можуть відбутися дострокові вибори?

— За умов компромісу між основними політичними силами. Бо без Партії регіонів вони будуть частковими, генеруватимуть джерела нестабільності й великою частиною суспільства не визнаватимуться.

Зараз політичний конфлікт переходить від стягуванням прибічників на київські вулиці і Майдан до втягування у виборчу кампанію. Помаранчеві партії вже її почали, а в підпільному режимі долучилися й соціалісти, комуністи, та "регіонали". Але поки що вони хочуть свою гру проти указу президента довести до кінця, звести її хоча б унічию і зберегти політичне обличчя.

За час до виборів треба внести зміни до закону про Центральну виборчу комісію й оновити її склад. Бо коли там нема представників однієї з найбільших політичних сил — Партії регіонів, це викликатиме сумніви в її легітимності і в результатах виборів. Потрібно збільшити час на проведення передвиборної кампанії. Можливо, ухвалити окремий закон про дострокові вибори.

Чи потягнуть вони за собою наступні дострокові вибори президента, а також до місцевих органів влади?

— Президента — ні, бо чергові вибори вже близько — 2009-го. А місцеві можуть відбутися наступного року.

Якими будуть результати розгляду Конституційним судом подання щодо неконституційності указу президента? Чи ніякого рішення не буде?

— Якщо судді спиратимуться не тільки на юридичний формалізм, а візьмуть до уваги більш широкий спектр чинників нинішньої кризи, то рішення буде компромісним і коректним щодо основних політичних гравців. З цієї точки зору доцільно було б розглядати указ президента разом з законом про Кабмін, регламентом Верховної Ради, який допускає переманювання депутатів, і законом про імперативний мандат. І ухвалити, що всі вони не відповідають Конституції. Тоді можливий нульовий варіант, але не від 2 квітня (дата підписання указу президента про розпуск Верховної Ради. — "ГПУ"), а від 12 січня, коли подолано вето на закон про Кабмін. Це може влаштувати багатьох політичних гравців.

Якими будуть основні суб"єкти виборчого процесу? Соціалісти самі підуть чи з Партією регіонів? Які шанси комуністів, Народної партії Литвина, блоку Вітренко?

— У цих виборах буде набагато менше учасників, ніж рік тому. Основні гравці — Партія регіонів, БЮТ і "Наша Україна". Ця велика партійна трійка збережеться надовго. На виборчій кампанії відчуватиметься дихання політичної кризи. Головною темою буде достроковість виборів. Одні захищатимуть указ президента, інші критикуватимуть його. Комуністи робитимуть це різкіше, говоритимуть про імпічмент і ліквідацію посади президента. Соціалісти, скоріш за все, підуть самостійно, але без стовідсоткових шансів потрапити до парламенту. Об"єднатися з Партією регіонів — значить розчинитися в ній. І потім — а де буде місце Мороза? А двох лідерів — його і Януковича — одна політична сила не витримає. Якщо дострокові вибори стануть реальністю, Мороз буде для Януковича тягарем.

Вітренко критикуватиме всіх, а найбільше нинішнього прем"єра. За те, що він обманув електорат у питаннях щодо НАТО, статусу російської мови. Її агітація стане головним болем для "регіоналів" і гратиме на користь "помаранчевих".

Мороз буде для Януковича тягарем

Народна партія Литвина навряд чи з кимось блокуватиметься. У неї є теоретичні шанси потрапити до парламенту, бо ще багато виборців не визначилися, хочуть знайти золоту середину.

Чи варто "Нашій Україні" спробувати об"єднати навколо себе всіх демократів, окрім БЮТу, — "Народну самооборону" Луценка, "Правицю", Литвина?

— Один мегаблок помаранчевих сил вже є — БЮТ. Мати ще один, а не дробитися на кілька колон, було б для них правильно.

Чи може за час до виборів з"явитися новий політичний проект?

— Ні. По-перше, обмаль часу, а по-друге, виборець сфокусований на ключових гравцях нинішньої політичної драми.

БЮТ, Луценко, "Правиця" оприлюднили свої списки. Чи видно по них, що дійсно відбувається певне очищення лав, оновлення політикуму?

— Певне очищення проходить, бо в цих списках нема "перебіжчиків".

Як позначиться на "Нашій Україні" те, що до її списку взяли міністра оборони Гриценка?

— Гриценко підсилить "Нашу Україну" і в іміджевому плані, і як професіонал. Він не яскравий телепопуліст, але вміє добре працювати. Гриценко урівноважить молоде, радикальне крило "Нашої України" і поміркованих партійців.

Які розклади можливі в парламенті після виборів?

— Навіть якщо до Верховної Ради пройдуть всього чотири сили — "регіонали", БЮТ, "Наша Україна" і комуністи — ситуація все одно зміниться кардинально. Хоча електорально-географічна карта країни і партійна карта парламенту залишаться старими. Але коаліційні комбінації будуть суттєво змінені. Партія регіонів буде не в захваті від перспективи коаліції тільки з комуністами. Якщо ж пройде Вітренко, то коаліція з нею — це взагалі скандал для "регіоналів". Їм доведеться або йти на серйозні ризики, або шукати компроміс із "Нашою Україною".

Якщо більшість отримають "помаранчеві", то прем"єром стане Юлія Тимошенко, а курс країни стане більш впевненим і твердим. А "регіоналам" доведеться або йти в опозицію, або долучатися до великої коаліції.

Як дострокові парламентські вибори вплинуть на майбутні президентські?

— Вони суттєво підвищать рейтинг Віктора Ющенка. Рівень довіри до нього значно збільшиться. Усі побачать, що у президента є право розпуску парламенту. І саме Ющенко пішов на такий рішучий крок.

Якщо переможуть "помаранчеві" і прем"єром стане Тимошенко, вона підтримає Ющенка. У нього буде прямий вихід на повторний термін. Якщо ж коаліцію створять Партія регіонів і "Наша Україна", а БЮТ перейде в опозицію, то Тимошенко висуватиметься в президенти сама. Янукович теж піде на вибори.

Чи допоможуть перевибори подолати політичну кризу?

— Напруга залишиться, і глибинні джерела кризи нікуди не подінуться. Бо це наслідки виходу України із пострадянської системи. Але процеси вже не будуть носити сейсмічний характер, вони перейдуть у тліючу фазу. Виникне запит на нову політику і нових політиків. Вони прагнутимуть не розворушувати мурашник протиріч, а перевести політичну конкуренцію в конструктивне русло. Завершальною ж фазою кризи стануть президентські вибори. Лише тоді країна позбудеться спадщини регіональних розколів і геополітичних впливів.

Зараз ви читаєте новину «"Дострокові вибори підвищать рейтинг Ющенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі