неділя, 06 травня 2007 16:34

Дострокові вибори не розв"яжуть політичної кризи

Згода прем"єра Віктора Януковича на проведення дострокових виборів до Верховної Ради засвідчила, що Вікторові Ющенку зрештою вдалося переламати ситуацію на свою користь. Відтепер розблоковано фінансування виборів із боку Кабінету Міністрів і відновлено кворум у Центральній виборчій комісії, що тривалий час гальмувало виборчу кампанію.

Дії президентської команди в останні тижні, особливо щодо видання другого указу про перенесення дати виборів на 24 червня (вони відбудуться, швидше за все, на початку липня) наштовхують на думку, що з Ющенком відбуваються дивні метаморфози. Джерела в Секретаріаті президента в один голос твердять, що такої працездатності від гаранта не бачили з часів виборчої кампанії 2004 року. Причому Ющенко не лише сам натхненно працює — він постійно вимагає результатів від своїх підлеглих. Серед найпомітніших підсумків цих зусиль — відставка двох суддів Конституційного суду, призначених за президентською квотою ще Леонідом Кучмою, — Сюзанни Станік і Валерія Пшеничного. А також входження до складу робочої комісії щодо проведення дострокових виборів представників усіх парламентських партій, за винятком соціалістів. Таким чином Ющенко відплачує спікеру-соціалісту Олександрові Морозу за розвал помаранчевої коаліції минулого літа.

Ющенко став ефективним керівником

Однак зрозуміло, що дострокове обрання Верховної Ради не розв"яже усіх протиріч. Адже вони лежать у площині конфлікту еліт навколо стратегії розвитку країни. Команда Ющенка прагне, аби Україна протягом 3–4 років стала членом НАТО, а до 2015-го приєдналася до Європейського Союзу. Устремління Віктора Януковича поки що чітко не сформульовані. Хоча прем"єр окреслив своє негативне ставлення щодо вступу до Північноатлантичного альянсу, водночас не виключаючи членства в Євросоюзі.

Після двох років президентства Віктор Ющенко нарешті став тим, для чого його обирали, — ефективним керівником. Цей час став періодом розчарування багатьох українців у ньому, проте для самого Ющенка не минув даремно. Президент почав ухвалювати непрості й непопулярні, але необхідні рішення. Найголовніше — він навчився цього не лише сам, але й змусив це робити інших.

Позачергові вибори не усунуть протиріч між політичними елітами України — вони перенесуть їх у часі. Тому не уникнути нового витка політичного загострення. Але він станеться вже після дострокових виборів до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Дострокові вибори не розв"яжуть політичної кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі