Ексклюзиви
понеділок, 24 березня 2008 15:11

Долар знову зміцніє щодо гривні у квітні

В Україні знову збираються черги біля обмінників валюти. Люди несуть здавати долари. Бояться, що скоро не зможуть отримати за них навіть ті 4 грн 90 коп, які нині пропонують міняйли.

Існує два вагомих чинники цієї паніки — внутрішній та зовнішній. Долар останніми роками дешевшає щодо решти світових валют: євро, ієни, швейцарського франка. Особливо це падіння прискорилося із серпня 2007 року, коли у США почалася іпотечна криза. Ситуація у Штатах продовжує погіршуватися й цього року. Більшість аналітиків вважають, що у країні почалася рецесія, тобто відносно невисокий, некритичний спад виробництва, зупинка зростання.

Проблеми в США вплинули на курс долара до євро. У липні він становив $1,37 за євро, наприкінці 2007-го опустився до 1,47, а нещодавно — до 1,58. Звичайно ж, гривня, що прив"язана до долара за курсом 5,05 уже майже три роки, падала разом із "зеленим". Захищаючися від інфляції, українці за старою звичкою купують валюту. Раніше це був переважно долар, а нині дедалі більше — євро. А долар, навпаки, здають, бо бачать його падіння проти єдиної європейської валюти.

Але не лише проблеми у США викликали падіння готівкового курсу долара в Україні. Нацбанк уже третій місяць поспіль проводить доволі жорстку монетарну політику, тобто обмежує пропозицію грошей. Мета — зупинити пришвидшення інфляції, яке спостерігаємо із середини минулого року. Методи Нацбанк для цього використовує різні. Наприклад, змінює норми резервування — це коли банки змушені збільшувати обсяг резервних коштів, які  інакше могли б піти на кредити. Або норми продажу депозитних сертифікатів — банки здають кошти в НБУ на термін до двох тижнів під незначний відсоток.

Нацбанк очікує саморегуляції ринку

Така доволі послідовна політика призвела до того, що вільних коштів у банків лишилося  небагато. Тому коли в другій половині березня підприємства захотіли взяти короткотермінові кредити для виплати податків та зарплати, виник дефіцит гривні. У банків та підприємств часто є валютні рахунки, але використати їх для платежів не можна. Тому вони почали активно діяти на міжбанківському ринку.

Зазвичай коли пропозиція валюти значно перевищує попит на неї і безготівковий курс опускається до 5 грн за долар, Нацбанк купує надлишок за такою ціною. Проте вже з 18 березня цього не відбувається. Справа в тому, якщо тепер НБУ дасть в економіку гривню — бо ж саме нею розплатиться за куплену валюту — то практично зведе нанівець попереднє скорочення пропозиції грошей. Тому Нацбанк очікує саморегуляції ринку. А ринок, не дочекавшись приходу НБУ, "пробив" рівень у 5 грн: опустився спочатку до 4,99 грн за долар, а за кілька днів — до 4,88.

Проте можна припустити, що курс гривня–долар повернеться до попереднього рівня вже на початку квітня. Гривня, що надійшла на початку березня у вигляді бюджетних зборів, піде на зарплати бюджетників та інші виплати. Відповідно, її пропозиція знову зросте.

Зараз ви читаєте новину «Долар знову зміцніє щодо гривні у квітні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути