понеділок, 23 лютого 2009 16:54

Долар уже коштує понад 9 гривень

Долар уже коштує понад 9 гривень

В останні дні готівковий курс долара вперше цього року перевищив 9 грн. Голова наглядової ради Національного банку Петро Порошенко пояснив це тим, що у вихідні Нацбанк не працює на міжбанківському валютному ринку, тобто не викидає долари на продаж.

Економіст Віктор Лисицький, 63 роки, пояснює зростання курсу долара збільшенням гривневої маси поза банками і недовірою населення до банківської системи, передовсім до Нацбанку. І хоч діє заборона на дострокове закриття депозитів, все ж люди постійно отримують зарплати, пенсії, грошові допомоги і не поспішають нести їх до банків. Навпаки — все більше знімають зі своїх рахунків готівки. Намагаються перевести гривні у долари чи євро.

За даними НБУ, обсяг готівки на руках у населення за 2008-й зріс на 39,3% — до 154,8 млрд грн. У січні нинішнього року він дещо зменшився до 150 млрд, однак питома вага готівки у структурі грошової маси збільшилася до 30,5%. Водночас загальний обсяг депозитів у національній валюті у січні зменшився на 7,4% — до 185,4 млрд грн.

43-річний економіст Борис Кушнірук вважає, що зростання курсу валюти спричинено переважно спекулятивним фактором.

— Грають роль тривожні очікування, що базуються на катастрофічній ситуації з бюджетом і "Нафтогазом України", — пояснює він. — На початку березня на кон будуть поставлені або величезні збитки держави, або Нацбанк рефінансуватиме Ощадбанк для кредитування "Нафтогазу". Це провокує додатковий попит на валюту.

Порошенко не та людина, якій довіряють українці

На думку Віктора Лисицького, в подальшому курс долара залежатиме від публічності й зрозумілості політики Нацбанку. Подібна ситуація в Україні була 1998 року, коли в Росії стався обвал рубля — наша економіка набагато більше залежала від російської, й ситуація потенційно була значно гіршою, ніж нині. Однак тодішній голова НБУ Віктор Ющенко багато спілкувався з пресою і терпляче роз"яснював ситуацію. Оскільки він мав гарну репутацію як фахівець, країні вдалося уникнути затяжної кризи.

— Поки що Нацбанк відмовчується, а Порошенко не та людина, якій довіряють українці, — каже Віктор Лисицький. — Зараз щодня мають проводити брифінги або голова НБУ Володимир Стельмах, або президент Віктор Ющенко. Пояснювати економічну й фінансову ситуацію мовою вулиці — щоб було зрозуміло кожній людині. А цього поки що немає.

Борис Кушнірук вважає: якщо НБУ не даватиме грошей ні уряду, ні банкам, то у них не буде коштів для купівлі валюти.

— Тоді проблема зникне сама, а долар повернеться до рівня восьми гривень, — упевнений експерт.

Зараз ви читаєте новину «Долар уже коштує понад 9 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі