вівторок, 11 грудня 2007 15:46

Долар перед Новим роком не подорожчає

З нагоди майбутніх новорічних свят голова ради Нацбанку Петро Порошенко нещодавно порадив українцям завчасно обміняти валюту. Скажімо, вже зараз купити або продати долари — залежно від потреби. Порошенко попередив, що у зв"язку зі святами можливе коливання обмінного курсу.

Справді, минулими роками саме в грудні готівковий курс гривня-долар стрибав. Наприклад, 2006 року в листопаді курс в обмінниках був майже незмінним — купівля приблизно 5,06 грн за долар та 5,09 — продаж. На початку грудня долар купували по 5,07, але всього за десять днів ціна впала до 5,055грн. Потім зросла на копійку, а наприкінці місяця опустилася до 5,033.

Власне, коливання курсу гривні до долара на 1–2 копійки протягом місяця не є вже такою значною річчю, аби на ній загострювати увагу. Скажімо, це менше за щоденні коливання пари євро-долар. Просто людей останніми роками привчили до начебто стабільного курсу гривні до американської валюти. "Начебто" — бо насправді і долар коливається щодо інших валют, і гривня знецінюється через значну інфляцію. І що з того, що "зелений" продають за 5,05 грн вже протягом двох років, якщо товарів на цю суму можна купити дедалі менше.

У грудні значно зростає як пропозиція валюти, так і попит на неї

Але повернімося до причин. У грудні значно зростає як пропозиція валюти, так і попит на неї. Купують валюту ті, хто їде за кордон. Фірми, що сплачують нею своїм працівникам зарплату в конверті. Ті, хто вважає, що краще запастися валютою — бо невідомо, що принесе Новий рік. Купують долари і на подарунки. А продають накопичену впродовж року валюту люди, які активно закуповуються на свята. Зокрема й ті працівники, які отримали у конверті зарплатні долари.

Очікується, що цьогоріч у грудні продаватимуть валюти на $300 млн більше, ніж у жовтні–листопаді. Водночас попит збільшиться на 350–370 млн. Причому на готівкову валюту він перевищує пропозицію.

Проте це не привід для подорожчання долара. На безготівковому валютному ринку в грудні зазвичай також більш активні торги. А там пропозиція валюти перевищує попит на неї. Банки ж виступають фінансовими посередниками, що мають доступ до обох ринків. Отож можуть направляти іноземну валюту на готівковий ринок, а гривню — на міжбанківський.

Курс євро, швидше за все, у грудні не зростатиме так, як це було восени. Але в пунктах обміну євро все ж  може перед святами подорожчати. Бо ця валюта відносно рідкісна в Україні, до того ж все більше людей виїздять на Новий рік саме до Європи.

Зараз ви читаєте новину «Долар перед Новим роком не подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі