пʼятниця, 28 січня 2011 10:24

До кінця року можемо опинитися у політичному карантині

Політологи підбивають підсумки першого року президентства Віктора Януковича.

Дмитро Видрін, 61 рік, радник президента України:

— Це був не рік стабільності, а адекватності політичного ладу. Вікторові Януковичу за старою системою оцінювання можна поставити чотири бали. Сформувалася й адекватна економічна база — 60 відсотків металургії, 30 відсотків хімічної промисловості, сільського господарства тощо. Вона на 25 років відстає від західного світу. Із цього і треба виходити і не мріяти про нано- і біотехнології. Не може бути високої політики, коли немає високої економіки. Якщо проведемо економічні реформи, тоді будуть зовсім інші вимоги до демократії. У людини, яка по 10 годин на добу перекладає мішки із хімікатами на складі, запит на демократичну технологію не сформується.

Володимир Фесенко, 52 роки, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента":

— Головним досягненням Віктора Януковича є концентрація влади у його руках та відсутність конфліктів між її гілками. Але якою ціною? У країні спостерігається занепад парламентаризму, у відносинах між владою та опозицією є елементи особистої помсти.

Зовнішньополітичним успіхом на тлі відновлення багатовекторності вважаю покращення стосунків із Росією, бо будь-які проблеми із Кремлем означають проблеми в Україні.

Володимир Корнілов, 42 роки, директор українського філіалу Інституту країн СНД:

— Влада ще далека від виконання обіцянок перед своїми виборцями. Якщо Янукович і його партія не робитимуть для надання російській мові статусу державної, у них можуть виникнути серйозні проблеми у стосунках зі своїми виборцями.

Повернення Конституції 2004 року — це контрреформа, крок назад.

Віталій Бала, 45 років, директор Агентства моделювання ситуацій:

— У внутрішній політиці влада і далі закрита для суспільства. Рухаємося у напрямку авторитаризму. Існує ризик встановлення державного капіталізму. У зовнішній політиці Україна перестала рухатися, нею керує Росія. Хоча в останні дні Віктор Янукович почав розуміти, що таке національні інтереси України. Реакція на це — комедійні ролики на російському телебаченні. Поки що з нами про щось говорять. Але до кінця 2011-го можемо опинитися у політичному карантині і без закордонних інвестицій.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року можемо опинитися у політичному карантині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі