пʼятниця, 22 квітня 2011 02:00

Дніпропетровськ перестав бути мільйонником

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Лише Київ та Харків мають понад мільйон постійних жителів. Услід за Донецьком та Одесою статус міста-мільйонника втратив Дніпропетровськ. Через негативний показник народжуваності й міграції чисельність жителів скоротилася до 996 тис. осіб.

Щоби відновити статус, влада Дніпропетровська хоче злити з мегаполісом найближчі населені пункти — селища Ювілейне, Авіаторське, Дослідне, Кіровське, містечко Підгородне і чимало довколишніх сіл. Експерт Асоціації міст України 50-річний Юрій Ганущак вважає цей намір правильним:

— В Україні досі середньовічний підхід до міста: певна територія обнесена муром, а все, що за його межами, віддане розбійникам. У Європі давно оперують поняттям "план використання території". Тому в місті може бути кілька окремих населених пунктів, які юридично підпорядковані мерії. Таким чином забезпечують керованість території. А наша сучасна адміністративна система хоронить майбутнє міст.

Територію країни можна порівняти з пирогом із родзинками. Родзинки — це міста, а пиріг — юрисдикція районів. Через це і всі проблеми. Скажімо, Тернополю потрібен полігон для побутового сміття. Будувати його у місті не можна, тому сміттєвози їздять в область. А яке село погодиться будувати чужий смітник біля себе? Село також може не дозволити проходженню водогону через свою територію. Таку проблему має Львів. А в Києві годі будувати кільцеву дорогу, бо земля кругом викуплена, люди чекають, коли їм принесуть хабарі.

Статус мільйонника дає місту право будувати метро за кошти бюджету. Якщо жителів менше, то грошей ніхто не дасть.

Зараз ви читаєте новину «Дніпропетровськ перестав бути мільйонником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі