четвер, 10 травня 2007 17:27

"Для "регіоналів" важливо перенести вибори на осінь"

  Володимир Бондаренко: ”В наступній Верховній Раді перекупляти депутатів навряд чи хто осмілиться”
Володимир Бондаренко: ”В наступній Верховній Раді перекупляти депутатів навряд чи хто осмілиться”

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 42 роки, каже, що в Партії регіонів у кінці минулого року перемогли "яструби" і це стало одним із факторів, які призвели до позачергових парламентських виборів.


Хто переміг і хто програв від домовленостей Ющенка і Януковича про проведення дострокових парламентських виборів?

— Президент ініціював ці вибори, ламав спротив і виявився переможцем. Уже після першого указу про розпуск парламенту можна було передбачити, що Партія регіонів врешті на вибори погодиться. Просто тоді для них були невигідні умови. І от настав момент, коли вже замаячила дестабілізація в країні, політична криза могла б потягнути за собою й економічну...

Взагалі дочасні вибори були неминучими. Бо переможці минулих перегонів — демократичні сили — не могли погодитися з тим, що перемогу в них украли. Крім того, в Партії регіонів у кінці минулого року перемогли "яструби". Їм хотілося всього й одразу. "Голубів", які закликали в цих обставинах жити мирно, не послухали.

Ющенко та його союзники зараз категорично наполягають на виборах у липні. Чи дотиснуть вони в цьому коаліцію?

— Гадаю, що президент все ж таки піде на компроміс і перенесе вибори на осінь. В обмін на це він вимагатиме невтручання кримінального капіталу у виборчу кампанію — щоб вона пройшла чесно й демократично, без тотальних фальсифікацій та використання адмінресурсу.

Та й взагалі логіка життя і здоровий глузд підказують, що вибори краще провести восени.  Люди повернуться з відпусток, городів і дач і зможуть нарешті спокійно осмислити події і зробити усвідомлений вибір. Та й непарламентським партіям, які захочуть взяти участь у перегонах, потрібен час для підготовки до них.

"Регіонали" ж  сподіваються, що до осені в них зросте рейтинг. Продекларовані зараз соціальні виплати дадуть ефект лише через кілька місяців, коли люди зможуть накопичити гроші, щось суттєве купити. Спочатку ж це сприймається як подачка.

За яких умов у новий парламент можуть пройти соціалісти на чолі з Олександром Морозом? І чи буде там Блок Наталії Вітренко?

— На сьогодні партія Мороза шансів майже не має. Тому соціаліст Василь Волга і заявив, що Янукович зрадив Конституцію. У соціалістів зараз складна ситуація не тільки з рейтингом, а й із грошима.

У Вітренко є можливість потрапити до парламенту, відібравши голоси у комуністів і соціалістів. Але для цього потрібне потужне фінансування. Після загибелі Максима Курочкіна вітренківці залишилися без коштів.

Володимиру Литвину варто самому йти на вибори чи приєднатися до якоїсь  потужнішої політичної сили?

— Литвин шукає свою нішу. Самостійно він не піде, бо на минулих виборах його блок програв. "Регіони" навряд чи вибачать Литвину його позицію на минулих президентських виборах. Тому природніше йому мати справу з "Нашою Україною".

У соціалістів проблеми не тільки з рейтингом, а й із грошима

Чи зміниться розклад сил у Верховній Раді після нових виборів?

— Навіть якщо цього не станеться, то позитив усе одно буде. В наступній Верховній Раді перекупляти депутатів навряд чи хто осмілиться. І "яструби", безумовно, не гратимуть основну роль.

Якщо "регіонали" сформують нову більшість, чи внесе президент знову кандидатуру Януковича на прем"єра?

— Зараз "регіонали" обрали позицію перехоплення гасел. Вони виступають за єдність і соборність України тощо. Не виключено, що з огляду на це йтиме мова про широку коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко і "Нашою Україною". Можливо, ми повернемося до ситуації коаліційного уряду за участі БЮТу й "НУ" навіть у разі перемоги Януковича.

А чи може бути, що головою уряду не стануть ні Янукович, ні Тимошенко?

— Може. Янукович заявляв, що прем"єром може стати Ринат Ахметов. А із середовища демократів вірогідне призначення технократа. Так уже було колись у випадку з Анатолієм Кінахом, який на час призначення не був крупною політичною фігурою. Але влаштовував усіх як представник промисловців і підприємців, що не грав власну політичну роль.

Чи буде коаліція наполягати на дострокових президентських виборах?

— Деякий час цю ідею ще експлуатуватимуть. Але на сьогодні це неможливо, бо нема підстав для припинення повноважень президента.

Як нинішні події вплинули на суспільство, і які уроки з них мають засвоїти політики?

— Суспільство стомилося від безкінечної політичної боротьби. А політика стала ще більш персоналізованою. БЮТ — це Тимошенко, Партія регіонів — Янукович і так далі. Це має свої мінуси. Адже досить фізично або морально знищити лідера — і партії нема.

Засвідчила свою недієздатність пропорційна система виборів. Якщо при мажоритарній ще була якась відповідальність депутатів перед виборцями, то зараз вони всі сидять у Києві, і люди їх проклинають за те, що вони навіть не з"являються в округах.

Взагалі, українське суспільство зробило висновок: нинішній парламент купили олігархи для себе, своїх секретарок, водіїв, коханок. І ще одне — не можна на місцевому рівні проводити пропорційні вибори. Це призвело до колотнечі в районах. Місцями в депутати за партійними списками потрапили студенти профтехучилищ, а не господарники з реальним досвідом і знаннями. Треба також розводити в часі парламентські й місцеві вибори, бо останні виявилися зневаженими.

Для політиків найголовніший урок — не зраджувати виборців. А ще важливо дійти консенсусу в питанні змін до Конституції. Зараз є явний перегин у бік Кабінету Міністрів.

Конституційний суд не виправдав сподівань, які на нього покладалися. Що буде з ним далі?

— У перспективі він має складатися з фахівців, які попрацювали в судах загальної категорії, проявили себе як безкомпромісні й непідкупні професіонали. Від принципу делегування до КС суддів за квотами партій і парламенту треба відмовлятися. Бо зараз в Конституційному суді політики, а не правники. А політики, на жаль, продажні і брехливі. Добре тільки те, що їх почали викривати.

Зараз ви читаєте новину «"Для "регіоналів" важливо перенести вибори на осінь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі