четвер, 26 червня 2008 18:31

Для політиків вихід із кризи гірший за кризу

Нинішня політична криза очевидна. Але сценарії, які можуть покласти їй край, загрожують політикам іще більшими втратами.

Після заяви про вихід двох депутатів зі складу демократичної коаліції вона втратила політичну легітимність, бо не може ухвалити жодного рішення. Однак і єдина альтернатива їй — "широка коаліція" — навряд чи можлива. Адже участь в одній урядовій команді Партії регіонів та "Нашої України — Народної самооборони" сприйматиметься їхніми виборцями як зрада. І в разі нових виборів і "помаранчеві", і "біло-сині" помітно втратять кількість голосів.

Здавалося б, раз і назавжди вирішити проблему протистояння можуть швидкі дострокові парламентські вибори. Однак провідні політичні гравці побоюються, що після цього їм стане ще гірше.

Юлія Тимошенко навряд чи зможе знову стати прем"єром. Після тривалої війни всередині коаліції президент не піде на її призначення головою уряду. Кількість прихильників Партії регіонів поступово зменшується. І Янукович не впевнений, що позачергові вибори допоможуть йому знову зайняти крісло прем"єра. Рейтинг Блоку Литвина збільшився. Але невідомо, чи збереже нинішню "золоту акцію" під час голосувань у наступному парламенті.

Криза змете всіх нинішніх кумирів, як свого часу змела Кучму, Медведчука й Мороза

Утім, найзначнішими втратами дострокові вибори загрожують Вікторові Ющенку. Адже він не має жодної впливової партії, на яку міг би спиратися у новій Верховній Раді. Блок "Наша Україна — Народна самооборона" перебуває у стані розпаду, а партія "Єдиний Центр" — навпаки в зародковому. При цьому саме від рішення президента залежить, чи відбудуться нові дострокові вибори, і якщо так, то коли.

Постійна політична криза могла б припинитися після приходу до влади нових людей — політиків, які діятимуть за іншими правилами: сперечатимуться не про посади, а про стратегії і програми, виявлятимуть лояльність до виборців, а не партійного лідера і, зрештою, не перебігатимуть із фракції у фракцію. Для цього потрібен новий закон про вибори, який стимулював би розвиток ідеологічних партій та дозволив би виборцям впливати на формування партійних списків. Однак якщо цей закон ухвалять, то майже дві третини нинішнього депутатського корпусу ніколи не отримають мандата. То чи проголосують вони за закон, який означатиме завершення їхньої політичної кар"єри?

Те, що сьогодні відбувається в парламенті, не влаштовує нікого. Але можновладці бояться втратити все одразу, тому утримуються від радикальних реформ. У цих обставинах є одна позитивна річ: що глибше зайде політична криза, то швидшим буде очищення. Іншими словами, криза змете всіх нинішніх політичних кумирів, як свого часу змела Кучму, Медведчука, Мороза та інших, здавалося б, вічних артистів учорашньої політичної сцени.

Зараз ви читаєте новину «Для політиків вихід із кризи гірший за кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі