вівторок, 16 листопада 2010 10:39

Для бідних Європа є символом суцільного добробуту

 

У річній доповіді "Міграція і грошові перекази" Світовий банк нарахував 6,6 мільйона українців-емігрантів. Близько 3,5% із них мають вищу освіту.

— Напрями еміграції залежать від рівня освіти, — коментує голова правління Центру "Соціовимір" Сергій Таран, 40 років. — Наприклад, Сполучені Штати стимулюють приїзд до себе високоосвічених іноземців. У багатьох університетах існують спеціальні кошти для утримання закордонних спеціалістів. Таку політику іноді називають "купівлею мізків". Виняток становить Мексика, де процес еміграції у США відбувається неконтрольовано. Отже, більшість українців, які виїжджають в Америку, зазвичай — високоосвічені спеціалісти.

Європа намагається обмежити будь-яку еміграцію взагалі. Але географічне розташування найчастіше зводить ці спроби нанівець. Нелегальні мігранти в Європу, зокрема з України, — це кадри середньої або низької ланки освіти. Їм потрібна та робота, на яку ніхто з європейців не погоджується. Високоосвічені українські емігранти там скоріше виняток, ніж правило. Для бідних Європа є символом суцільного добробуту. Низькі зарплати і брак роботи в Україні вони сприймають як даність. Факт виїзду дає їм сподівання на щось більше.

Українці масово виїжджають у Росію, де немає серйозних міграційних обмежень. Як правило, працюють там на будівництві, на чорних роботах, у далекому Сибіру. Виїжджають також і заради своїх дітей. Є тенденція міграції через одруження. Українські жінки часто мріють вийти заміж за іноземця і виїхати з країни. А іноземцям подобаються українки, бо ті більш залежні і не такі примхливі. Проте показники такої міграції порівняно з трудовою незначні.

Хоча еміграція — ознака нездорової ситуації у країні, у ній є і позитивний момент. В Ірландії, яка свого часу була однією з найбільших еміграційних країн, зараз витворилася потужна фінансово діаспора. Значне лобі в усьому світі має Ізраїль, і теж завдяки єврейській спільноті. Китай активно стимулює еміграцію. У Пекіні розуміють, що колишні співгромадяни стануть провідниками інтересів держави за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Для бідних Європа є символом суцільного добробуту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі