середа, 11 травня 2011 01:45

"Десять відсотків відкату ніхто не скасовував"

 

Найгірші автодороги в Європі — у Молдові, Боснії й Герцеговині та Україні. Так вважають укладачі рейтингу якості доріг Всесвітнього економічного форуму.

— Проблема якості доріг у нас не від браку грошей, — каже експерт Асоціації міст Юрій Ганущак, 50 років. — Відповідальна за стан доріг організація "Укравтодор" отримує колосальні кошти. Замовляє роботу, визначає об'єкти, виконує й сама себе контролює. Яка тут може бути розмова про якість? Це лише дозволяє красти на всіх рівнях, яку суму туди не засунь. "Укравтодор" не зацікавлений у якісних дорогах. В його інтересах наддорогі кошториси й можливість клянчити нові гроші на наступний рік. Кошти крадуть й виводять у закордонні офшори. А потім ми бачимо, скільки наших співвітчизників завоювали позицій серед мільйонерів журналу "Форбс".

Зіпсовані дороги в нас часто списують на кліматичні умови, температурні перепади. Усе це вигадки. Якось керівники західних областей проговорилися, що будувати хороші об'єкти після повеней невигідно, бо більше грошей не дадуть. Але 10 відсотків відкату ніхто не скасовував. Усі, хто мають владу, зацікавлені в такій системі. Керівника Мінрегіонбуду Володимира Яцубу зняли не за те, він завалив місцеве самоврядування й не було будівництва. Звільнили, бо не зміг організувати фінансові потоки нагору.

Кошти від транспортного збору раніше збирали в місцеві бюджети. Цього року збір замінили на акциз на пальне, який забирає центральний бюджет. На місця із центру надходять субвенції, але їхній розмір удвічі менший. Тобто тепер міський голова цілковито залежить від своєї політичної благонадійності в очах центру, але грошей йому не вистачає навіть на латання доріг.

Віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков каже, що від оподаткування акцизу на пальне за п'ять–сім років ми отримаємо мільярди доларів на автодорожну країну за зразком Північно-Західної Європи. Прокласти нові дороги під футбольне Євро-2012 за такі гроші можна, але система будівництва від цього не зміниться. Добре було б, якби побудували периферійні дороги, бо вони в жахливому стані.

Зараз ви читаєте новину «"Десять відсотків відкату ніхто не скасовував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі