середа, 20 квітня 2011 08:25

Державі вигідно сприяти трансплантації органів

 

За два останні роки в Україні людям пересадили 77 нирок і 18  печінок. Цього дуже мало. Для прикладу, стільки пересадок робить один трансплантаційний центр в Сполучених Штатах упродовж тижня.

— Підрахувати загальну кількість українців, які потребують нових органів, неможливо. Щороку частина їх помирають, не дочекавшись операції, — каже директор Координаційного центру трансплантації органів і тканин Руслан Салютін, 36 років. — Бракує і грошей, і матеріалів для пересадки. Лише одиниці можуть дозволити собі операцію в Іспанії, Італії, Німеччині або їдуть у Польщу, Росію чи Білорусь.

Сприяти трансплантаціям державі було би набагато дешевше, ніж оплачувати лікування. Скажімо, якщо в людини відмовили нирки, її тричі на тиждень мають підключати до апарату "штучна нирка", тобто робити діаліз. У розвинутих країнах це тимчасовий захід. В Україні ж деякі хворі по 15 років їздять на діаліз. Селяни не лікуються й помирають швидше. Кожен сеанс діалізу обходиться державі до 1000 гривень, а лікування протягом року — до 300 тисяч. Механізми підтримки життя хворих, які потребують пересадки серця, відсутні. Тому діагноз "хронічна серцева недостатність" стає вироком для двох тисяч осіб щороку.

Донорство в усьому світі безкоштовне. А в нас родичі загиблого часто вимагають гроші за можливість трансплантації. Це фактично торгівля органами, категорично заборонена законом. Теоретично кожен українець за життя може дати письмову згоду на використання анатомічних матеріалів у разі смерті. Але як це зробити, у законі не зазначено.

У розвинених державах створили єдині державні інформаційні системи трансплантації. У комп'ютерну базу заносять прізвища всіх охочих заповісти свої органи. У США це дозволяє щороку проводити 10 тисяч пересадок нирок, чотири тисячі — печінки і дві тисячі — серця. В Україні такого реєстру не існує.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує країнам фіксувати бажання людини бути донором у посвідченні особи, водійських правах, у медичній картці. Але у нас над практичною реалізацією цього побажання ніхто навіть не задумується.

Зараз ви читаєте новину «Державі вигідно сприяти трансплантації органів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі