пʼятниця, 13 травня 2011 07:52

"День гніву" буде безстроковою акцією

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Олександр Данилюк: ”У людей банально немає грошей на квиток, хоч торік вони ще вважали себе середнім класом”
Олександр Данилюк: ”У людей банально немає грошей на квиток, хоч торік вони ще вважали себе середнім класом”

Громадська організація "Спільна справа" 14 травня починає всеукраїнську акцію "День гніву". Вимагатимуть відставки президента, розпуску парламенту та проведення дострокових виборів. Акція стартує об 11.00 мітингом біля Верховної Ради. У регіонах протестуватимуть біля облдержадміністрацій.

— Акція безстрокова, — каже лідер "Спільної справи", один із  керівників осіннього підприємницького Майдану 29-річний Олександр Данилюк. — Після мітингу розбиватимемо наметове містечко в київському Маріїнському парку. Учасникам треба з собою мати спальники та сухпай на три дні, щоби протриматися до часу забезпечення харчуванням. В інтернеті мене запитують, чи брати вила. Це традиційне запитання тих, хто зазвичай не ходить на мітинги.

Скільки людей плануєте вивести на вулицю?

— Масовість може забезпечити виключно Київ. Якщо кияни вийдуть, жителі регіонів зрозуміють масштабність протестів і будуть підтягуватися. Наше завдання — залишити в наметах якомога більше народу. Однак є проблема: у людей банально немає грошей на квиток, хоч торік вони ще вважали себе середнім класом.

Ви подавали заявку до Київміськдержадміністрації на проведення акції?

— Не подавали, щоб суд не заборонив її. Заявку подамо напередодні заходу. Ми провели переговори з рядом депутатів, які залишилися з народом: Андрій Павловський, Юрій Стець, Андрій Парубій та Михайло Волинець. Вони традиційно нас підтримають і готові від себе подавати заявки на проведення зустрічі з виборцями (це буде підставою для законного зібрання людей. — "ГПУ"). Суд не зможе заборонити зустріч депутата із народом.

Щодо декого з учасників осіннього підприємницького Майдану порушили кримінальні справи. Це стримує теперішні акції?

— Ця обставина теж примушує нас виходити на вулиці. Якби у влади була можливість, вона вивезла б нас у Биківню і розстріляла.

Із ким проводили переговори щодо участі в акції?

— Півтора місяця тому ми надіслали запрошення всім громадським організаціям та опозиційним парламентським і позапарламентським партіям. Нас підтримали профспілки, які входять до Конфедерації вільних профспілок, громадянська кампанія "Молодіжна варта", об'єднання громадських організацій "Опір" та "Спротив". Деякі нардепи від опозиційних фракцій зголосилися допомогти нам в індивідуальному порядку.

Як уникнути сутичок, подібних до тих, що сталися у Львові 9 травня?

— Там була зрежисована провокація. Наше джерело в СБУ попереджало про них іще в квітні. Другим кроком будуть організовані владою народні псевдопротести, які призведуть до відставки уряду Миколи Азарова. Мета влади — змінити "вивіску" й зберегти власне режим.

Зараз немає інформації, чи готують провокації 14 травня. Ми звернулися до міліції, попросили забезпечити громадський порядок. Не плануємо сутичок. Провокації можуть бути лише з боку влади.

Як координуються "День гніву" та Марш протесту, що відбудуться 19 травня?

— Це різні акції. Значна частина людей, які їхатимуть із регіонів на 19-те, залишаться на безстроковий "День гніву". Деякі наші активісти, котрі з різних причин не можуть приїхати до Києва 14 травня, будуть 19-го.

Зараз ви читаєте новину «"День гніву" буде безстроковою акцією ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

85

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі