понеділок, 02 липня 2007 16:24

"Давайте не будемо скупими щодо своїх дітей"

  Станіслав Ніколаєнко: ”А чому не заплатити менше й офіційно піти на контрактну форму навчання?”
Станіслав Ніколаєнко: ”А чому не заплатити менше й офіційно піти на контрактну форму навчання?”

Міністр освіти та науки України Станіслав Ніколаєнко, 51 рік, каже, що цього року держзамовлення збільшено на спеціалістів із фізико-математичних наук, інформатики, машинобудування, енергетики, будівництва.


Чи багато абітурієнтів зможуть вступити до вузів на безкоштовну форму навчання?

— 145 тисяч юнаків та дівчат мають шанс вступити й учитися безкоштовно з першого по четвертий курс. Загалом, цього року школу закінчують понад 440 тисяч осіб. Фактично у всіх, хто має достатній рівень освіти, є можливість навчатися за рахунок держзамовлення. Незалежно від того,  з бідної вони родини чи з багатої. Уряд затвердив обсяг державного замовлення на підготовку фахівців із вищою освітою. Порівняно з минулим роком на 3,2%  збільшили підготовку бакалаврів за рахунок держави. Зросте замовлення і на магістрів, і на спеціалістів. Окрім того, більш як 70 тисяч учнів технікумів також будуть навчатися за рахунок держави.

Обсяги держзамовлення збільшено й на аспірантуру та докторантуру. Розумним молодим людям ми відкриваємо шлях у науку.

За рахунок чого збільшено держзамовлення?

— За рахунок фізико-математичних наук, інформатики, машинобудування, енергетики, будівництва, інженерних спеціальностей. Водночас воно дещо зменшено на економічні спеціальності, підприємництво, менеджмент, право. Таких спеціалістів на ринку праці вже вдосталь.

Які особливості цієї вступної кампанії?

— Цього року абітурієнти мають право вступати одночасно до кількох вузів. Хоча багато навчальних закладів проти цього. Їм важко визначитися з контингентом студентів і видати наказ про зарахування доти, доки ці молоді люди самі визначаться, в якому вузі хотіли б навчатися.

Хочу також нагадати деякі речі. Абітурієнт може вимагати у навчального закладу ліцензію та документ про акредитацію, щоб знати: має цей вуз право на освітню діяльність чи ні. Інше: цього року Міносвіти склало  перелік предметів, з яких можна складати вступні іспити, щоб вузи не займалися самодіяльністю. Також усі вищі навчальні заклади зобов"язані  визнавати результати тестування з української мови, математики, історії, а також із предметів, експериментальне тестування з яких цього року проводилося у Харківській області. Вступні іспити проводяться тільки у письмовій формі, щоб можна було в разі незгоди з оцінкою подати апеляцію. У кожній області діє громадська комісія при обласних радах для контролю за вступом. Якщо є скарги, то в апеляційних комісіях є вчителі, які це перевірять.

145 тисяч мають шанс учитися безкоштовно

Як вирішуватимуться спірні питання щодо оцінювання?

— Передбачено, що частина робіт абітурієнтів, які оцінено нижче середнього рівня, будуть додатково перевірятися головною предметною комісією. При Міносвіти діє оперативний штаб, який реагуватиме на всі звернення. Як я вже казав, обласні адміністрації, місцеві ради створюють комісії  з контролю за вступними процесами у кожному регіоні.

Як боретеся з корупцією у вузах?

— Я прочитав в одній поважній газеті, скільки треба заплатити, щоб вступити до вузу. У мене запитання: а чому не заплатити менше й офіційно піти на контрактну форму навчання? У наших університетах зараз десь 45 відсотків студентів — контрактники. Але є спеціальності технологічні, математичні, де навіть стипендія на 30 відсотків більша. І конкурс там — одна-півтори людини на місце. Іди, навчайся. Звісно, для того потрібні знання.

Цього року учні 7-х класів навчатимуться за новою програмою. Чи будуть вони забезпечені підручниками?

— Справді, поки що надрукованих підручників немає. Напруга  велика. Ми провели конкурси, відібрали кращі книги. Підручники, необхідні для програми сьомого класу, вже друкуються. Думаю, що з основних предметів десь 20 серпня відправимо підручники в регіони. Кошти на це виділено, аванси видавцям сплачено.

Загальновідомими є побори з батьків у фонд школи, класу. Це нормально?

— Погоджуюся, ця проблема є. Держава, на жаль, ще не в змозі фінансувати всі потреби школи: придбати папір, клей, фарби, картриджі. Тому такі явища в навчальних закладах ще є. Але ж? Нещодавно я в Луганську дискутував у прямому ефірі на телебаченні з одним глядачем. Він сказав: чому я маю платити по п"ять чи двадцять гривень на місяць до батьківського комітету? Я питаю, а скільки ж він витрачає в день на цигарки? Не відповів. Давайте ж не будемо скупими щодо своїх дітей. Зрозуміло: якщо це побори на призи, подарунки вчителям, директорам — такого не має бути. Учителі й директори не мають права збирати кошти. Це порушення закону.

Коли випускникам вузів будуть видавати дипломи європейського зразка?

— Із 2010 року. Саме тоді українські вузи випустять перших фахівців, які навчалися за Болонською системою.

Чи має право школа тестувати діток, які йдуть у перший клас?

— Якщо дитина йде у спеціалізовану гімназію чи спеціалізовану школу, то там такі тести можуть проводити. Якщо ж вступає у школу за місцем проживання і реалізує своє право на навчання згідно із 53-ю статтею Конституції, то дитину туди беруть за наявності лише медичної довідки.

Навіть якщо вона не вміє рахувати і не знає літер?

— Так. Але от австрійська імператриця Марія Тереза колись першою запровадила обов"язкову дворічну освіту. Якщо батьки не працювали зі своїми дітьми, вона садила їх у "холодну". При кожній школі була така чотириметрова яма. Тих батьків, у яких дитина йде до школи і не вміє рахувати до п"яти, треба посадити у "холодну". Чим вони займаються? Освіта не може бути тільки державною турботою.

А що робити з дітьми, які виїжджають разом із батьками-заробітчанами?

— Це болюча проблема. Тому при Міносвіти створена спеціальна міжнародна школа, мета якої надавати освітню допомогу українцям за кордоном. Приміром, є наші робітники у Португалії. Вони беруть із собою дітей. Ці діти там живуть кілька років і досі не мали змоги вчитися за програмою української загальноосвітньої школи. Що з ними робити? Нині таких школярів беремо на облік, створюємо школи, даємо їм навчальні плани, прикріплюємо до педагогів, допомагаємо методично. Щоб вони не згаяли час і отримали освіту.

Зараз ви читаєте новину «"Давайте не будемо скупими щодо своїх дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі