середа, 25 квітня 2007 15:00

Чорнобиль ще довго даватиметься взнаки

 

Генеральний директор наукового центру радіаційної медицини АМН України Володимир Бебешко, 69 років, стверджує, що здоров"я українців погіршилося не через економічні труднощі, а через Чорнобиль.


Як ви оцінюєте нинішнє ставлення світової спільноти до Чорнобильської катастрофи?

— Міжнародні експерти намагаються звести ту катастрофу лише до радіаційної аварії. Наші ж учені наполягають, що Чорнобиль — це комплексний удар по населенню, по життєдіяльності країни, який призвів до спаду ВВП, бідності, до зменшення народжуваності тощо. Особливо це відчувалося на забруднених територіях.

І як міжнародні організації пояснюють свою позицію?

— МАГАТЕ наполягає, що здоров"я людей погіршилося через погіршення економічної ситуації, зниження рівня життя. Ми ж не можемо довести, що це через вплив іонізуючого випромінювання. У нас немає чітко обґрунтованих критеріїв для оцінки і подібних висновків. А ті, котрі є в МАГАТЕ, для нас не прийнятні. Бо МАГАТЕ не визнає негативний вплив малих доз опромінювання, і визнає потерпілими тільки постраждалих від високих. Тобто це 26 пожежників, що брали участь у гасінні вогню на ЧАЕС, і ті, хто помер від опромінення 1986 року.

Треба вживати йодовану сіль, морську капусту

А чим небезпечні малі дози?

— Вони діють на організм людини на клітинному рівні, і це згодом проявляється. У трьох постраждалих від Чорнобиля країнах за 5 перших років після аварії було зафіксовано понад 5 тисяч випадків раку щитівки в дітей. А сьогодні починають хворіти на рак щитовидної залози учасники ліквідації аварії та люди, які були в зоні з квітня по серпень 1986-го. До серпня дія радіоактивного йоду була досить активна.

Отже, Чорнобиль переслідуватиме й надалі?

— Так. Порушення функцій органів та систем можуть перейти в органічні патології. Поставарійний період — йодний — був для нас найважчим. У дітей постраждала саме щитівка, імунна та ендокринна системи, пішло порушення регуляції організму. А це вегето-судинна дистонія. Синдром утоми, стрибки тиску, комплекс симптомів. Саме все це провокує зараз різні захворювання. Серцево-судинна система, нирки, печінка, бронхи, легені, кровотворні органи — всі вони відкриті до дії радіації. І їх треба захищати.

Як зменшити вплив радіації на організм?

— Варто вживати йодовану сіль, морську капусту, морепродукти, пектини — яблука, гарбуз, диню. Вони виводять радіонукліди. Ну, звісно, треба займатися спортом, правильно харчуватися й бути оптимістом.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобиль ще довго даватиметься взнаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі