середа, 23 квітня 2008 18:22

Чому в Україні дорожчають ліки

  Петро Багрій: ”Тимошенко ще за її першого прем’єрства скасувала мито на лікарські препарати, отож для імпорту перешкод немає”
Петро Багрій: ”Тимошенко ще за її першого прем’єрства скасувала мито на лікарські препарати, отож для імпорту перешкод немає”

Президент Асоціації фармацевтичних виробників України Петро Багрій, 41 рік, каже, що для стабілізації цін на соціально значимі ліки уряд має прислуховуватися до пропозицій фармацевтів.

Відкритий Інститут громадського здоров"я стверджує, що націнка на ліки в Україні іноді досягає 480 відсотків. Це так?

— Не знаю, як вони це порахували. Є ж ринок, конкуренція. Нереально продати препарат настільки дорожче. Тим більше, що націнка на групу життєво необхідних препаратів — а це затверджений Кабміном список із понад 700 найменувань — регулюється державою й не може перевищувати 35 відсотків. А на деякі, наприклад, для лікування туберкульозу чи онкологічних хвороб, має бути не більше 10 відсотків.

Із чого складається ціна на ліки?

— Із вартості упаковування, робочої сили, енергоносіїв, прибутку. Звісно, із сировини.

Сьогодні її для нашого фармацевтичного виробництва постачає переважно Китай. Як, власне, і для всього світу. А країна готується до Олімпіади, і там масово закривають хімічні підприємства — жорстокішим став контроль за викидами в атмосферу шкідливих речовин. Ті фабрики, що нормам відповідають, піднімають на свою сировину ціни. Наші виробники це одразу відчули. За перший квартал цього року вартість сировини підскочила на 24 відсотки. Ліки подорожчали в середньому на 6 відсотків.

Чи дорожчатимуть і далі?

— Фармвиробники підписали з Міністерством охорони здоров"я меморандум, в якому зобов"язалися не підвищувати ціни.

Тобто виробники ліків працюватимуть собі на збиток?

— Так, економічно ми програємо. Але працюємо в Україні, тому повинні дбати про вітчизняного споживача. Люди ж переважно лікуються вітчизняними препаратами, бо вони дешевші. Наприклад, наш корвалол в аптеці коштує 2 гривні, а німецький аналог — 12.

За яких умов фармацевтичні компанії готові не підвищувати ціни?

— Ми вимагаємо участі в розробці нормативно-правових документів, які стосуються розвитку галузі, стандартів лікування, запровадження в Україні Європейських стандартів при виробництві і обігу лікарських засобів. Також хочемо одержати рівні права з іноземними компаніями, що працюють на нашому ринку, і можливості конкурувати на інших.

Що мається на увазі?

— Наприклад, угорська фірма купує лінії для випуску пігулок або ампул у Німеччині й не платить на це обладнання ніяких митних зборів та податків. Ми ж, завозячи при імпорті такого  в Україну для власного виробництва, в середньому сплачуємо 7 відсотків мита і 20 відсотків ПДВ. Є й інші нюанси. Тобто ми просимо уряд створити для вітчизняного виробника рівні конкурентні умови з іноземними.

Щодо цін на соціально значимі препарати — корвалол, валідол, анальгін тощо — тут необхідно створити ринкові механізми зацікавленості виробників у непідвищенні ціни. Наприклад, зменшити податки в цій групі товару. Інакше вони не зможуть конкурувати з тими ж російськими. 72 відсотки українського ринку ліків і так уже займають імпортні.

Чи відповідають українські ліки європейським стандартам якості?

— Поки що трохи більше 60 виробничих ліній в Україні випускають продукцію, що відповідає стандартам Євросоюзу. Якість ліків контролюють, але проблема в іншому: на реєстрацію компанія подає один зразок, а от що вона виводить потім на ринок — це треба контролювати. Те ж стосується й імпорту. Ми наполягаємо, щоб на митниці робили контрольні перевірки якості партій імпортованих ліків. Звісно, для цього потрібні спеціальні лабораторії, кадри і гроші. Контроль однієї серії коштує 7 тисяч гривень, на рік потрібно мільярд гривень. Якщо за це платитиме виробник, а не держава, то ліки подорожчають ще на 10 відсотків.

Споживання ліків в Україні за останні роки збільшилося втричі. Із чим це пов"язано?

— Це свідчить про зростання купівельної спроможності людей. Хоча нині українець витрачає на ліки суму, еквівалентну 50 доларам, а той же росіянин — 200.

Що зміниться на фармацевтичному ринку після вступу до Світової організації торгівлі?

— Юлія Тимошенко ще за її першого прем"єрства скасувала мито на лікарські препарати, отож для імпорту перешкод і так немає. А от вітчизняні виробники намагатимуться пробитися на європейський ринок.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні дорожчають ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі